Hackertámadás bénította meg az iráni olajminisztériumot

Vágólapra másolva!
Megbénult az iráni olajügyi minisztérium honlapja és az ország olajexportját kezelő létesítmények kommunikációs rendszere is. Az iráni hatóságok szerint kibertámadás folyik ellenük, amelynek az elhárításán jelenleg is dolgoznak.
Vágólapra másolva!

Eltűnt az internetről Irán olajügyi minisztériuma és az ország olajexportjának jelentős részét bonyolító állomás, miután kibertámadás érte a minisztérium szervereit - írja a Guardian. A brit napilap internetes kiadása szerint az iráni kormány krízistanácskozást hívott össze az internetes támadás miatt, amely nem csak az olajminisztérium honlapját, de belső kommunikációs rendszereit is érintette.

A félhivatalos Mehr iráni hírügynökség szerint a hackerek kiütötték a Kharg szigeten található olajexportáló létesítmények számítógépes rendszereit, a hatóságok pedig jelenleg is a támadás elhárításán dolgoznak. A megtámadott olajterminál felel az ország olajexportjának mintegy 80 százalékáért.

Az iráni hatóságok közölték, hogy biztonsági okokból eltávolították a megtámadott minisztériumi oldalakat és rendszereket az internetről. Az így kiiktatott szolgáltatások között megbénult az iráni üzemanyagkártya-rendszer is, amellyel a Guardian szerint irániak milliói vásárolnak benzint a kocsijaikba mindennap.

A kibertámadásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, de az iráni energiaszektort már korábban is érték támadások. Ugyancsak hackerek támadták meg Iránt 2010-ben a Stuxnet vírussal, amely az ország atomlétesítményeit próbálta kiiktatni. Irán korábban Izraelt és az USA-t vádolta az internetes támadások elkövetésével, és a közelmúltban elkezdett egy a világhálótól független, belső internetet kiépíteni, amelyen védeni tudja érzékeny adatait és rendszereit.