Belebukott a holland kormány a spórolásba

Vágólapra másolva!
Benyújtotta kormánya lemondását a holland miniszterelnök Mark Rutte. A kisebbségben kormányzó holland kormány a hétvégén elveszítette a szélsőjobb támogatását, ezért előre hozott választások jöhetnek. Tíz év alatt ez lesz az ötödik holland választás.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a lemondását a holland kormány - közölte a brit BBC hétfőn. A holland miniszterelnök, Mark Rutte hétfőn délután nyújtotta be a lemondását Beatrix holland királynőnek, a lépéssel megnyílt a lehetőség az előre hozott választások előtt Hollandiában.

A holland média tájékoztatása szerint a miniszterelnök közel két órát töltött a királynő hágai palotájában, hogy hivatalossá tegyék a kormány lemondását. A BBC hágai tudósítója szerint a holland kormány lemondása csak tovább mélyíti az Európai Unió válságát, mivel sokakban felmerül a kérdés, hogy ha Hollandia sem képes egyenesbe hozni a gazdaságát anélkül, hogy ne kelljen lemondania a kormánynak, akkor vajon melyik ország lesz erre képes.

A politikai válság az Európai Unió hagyományosan egyik legstabilabbnak és legsikeresebbnek számító országában megrázta a pénzpiacokat is, amelyeket a Reuters hírügynökség szerint már a szocialista jelölt győzelme is aggasztja a francia elnökválasztáson.

Tíz év alatt ez lehet az ötödik holland választás

A kisebbségben lévő kormánypártok és eddigi külső támogatójuk, a szélsőjobboldali Szabadságpárt a hétvégén nem jutott egyezségre arról, hogy miként spóroljanak meg 14-16 milliárd eurót a költségvetésben. A populista, euroszkeptikus Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders ugyanis elutasította a szerinte Brüsszel nyomására születendő intézkedések utolsó tervezetét.

Hollandia az euróövezetben az egyik leghangosabb szószólója a gazdasági szigornak. A pótlólagos megtakarításokra ugyanakkor szüksége van ahhoz, hogy államháztartási hiányát az előírt európai uniós küszöb, 3 százalék alá szorítsa. Amennyiben ez elmarad, veszélybe kerülhet a - jelenleg legmagasabb - nemzetközi hitelminősítői besorolása is.

Az új választások legnagyobb veszélye, hogy hosszú ideig tartó belpolitikai bizonytalanság veheti kezdetét: Hollandiában az elmúlt tíz évben négyszer tartottak általános választásokat, de egyetlen kormány sem tudott négy évig megmaradni.