Két tonna kokaint foglaltak le kolumbiai lázadóknál

Vágólapra másolva!
A kábítószert a FARC nevű gerillaszervezet állította elő. A dzsungel mélyén megtalált táborban összesen 2121 kiló kokaint talált a kolumbiai hadsereg.
Vágólapra másolva!

Két tonna kokaint foglalt le a hadsereg Kolumbia déli részén - közölte a brit BBC hétfőn. A kábítószer a kolumbiai hadsereg közlése szerint az ország legnagyobb lázadó csoportjáé, a FARC-é volt. A FARC jó ideje a kábítószer-kereskedelemből finanszírozza a kolumbiai hatóságok ellen folytatott öt évtizedes harcát.

A kolumbiai hadsereg szerint összesen 2121 kilogramm kokaint találtak az esőerdő mélyén felfedezett táborban. A jól felszerelt, 20 FARC-katonának otthont adó táborban minden eszköz a lázadók rendelkezésére állt, hogy fogyasztásra kész kokaint állítsanak elő.

A szélsőbaloldali FARC Kolumbia legnagyobb gerillaszervezete. 1964-ben alakult egyfajta kommunista szellemiségű, parasztokból verbuvált hadseregként, amely a szegények és gazdagok közötti egyenlőtlenségek megszüntetését tűzte zászlajára. A szervezet 17 ezer harcosával egykor igencsak befolyásos volt, városokat támadott meg, és kénye-kedve szerint rabolt el embereket. Álvaro Uribe korábbi államfő az Egyesült Államok támogatását élvezve felvette a harcot a gerillákkal: a dzsungelekbe és az ország hegyvidékére űzte őket, s számuk eközben nyolcezerre csökkent. A szervezet februárban jelentette be, hogy szabadon engedi az utolsó túszait, egy biztonsági szolgálat csaknem 14 éve elrabolt tíz tagját.