Véget vetne a szír elit fényűzésének az EU

Vágólapra másolva!
Hétfőtől tilos luxustermékeket exportálni Szíriába az Európai Unióból, az EU szigorította a másként gondolkodók elnyomását elősegítő termékek forgalmazását is. Az intézkedések a Bassár el-Aszad szírai elnök és brit származású felesége életmódját célozzák.
Vágólapra másolva!

Újabb Szíria-ellenes szankciók elfogadásáról döntött hétfőn az Európai Unió (EU), amelynek értelmében megtiltották a luxustermékek exportját, és tovább szigorították a másként gondolkodók elnyomását elősegítő termékek forgalmazását - közölte egy diplomata.
"A Szíria elleni szankciók életbe fognak lépni. Ezek körébe tartoznak a luxuscikkek és az elnyomó intézkedések foganatosításához használható eszközök" - fogalmazott a neve elhallgatását kérő tisztségviselő, miután az uniós nagykövetek jóváhagyták a döntést a külügyminiszterek luxembourgi találkozója előtt.

Az európai tagállamoknak ugyanakkor pontosan meg kell határozniuk a luxustermékek mértékét. A diplomata elmondta azt is, az alapvetően szimbolikusnak tekinthető intézkedések Bassár el-Aszad szírai elnök és brit származású felesége életmódját célozzák. Brüsszeli diplomaták már pénteken jelezték, hogy a damaszkuszi rezsim vezetőjének és családjának fényűző életmódja lesz majd az EU újabb szankcióinak célpontja; az Aszad-családot ugyanis az elmúlt időszakban számos vád érte amiatt, hogy a véres polgárháború, illetve a lakosság nélkülözései ellenére rendkívül fényűző életmódot folytatnak. Előrevetítették azt is, hogy szankciókkal sújtják majd a belső elnyomásra használt cikkeket is.

Szombaton megérkeztek a közép-szíriai Homsz tartományba ENSZ-megfigyelők. Homsz előtt a dél-szíriai Deraában és a főváros, Damaszkusz több elővárosában jártak. Homsz egyike azoknak a tartományoknak, ahol a leghevesebb volt az erőszak: a felkelés kezdete, 2011. március közepe óta kilencezren haltak meg itt az ENSZ adatai szerint. Az ENSZ-megfigyelők érkezése előtt azonban beszüntették a harcokat és a kormányerők tüzérségi támadását. A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ közölte, hogy több mint egy hét után szombaton volt először nyugalom a városban.