Belerokkan a spórolásba a holland kormány

Vágólapra másolva!
A holland kormánypártok nem tudtak megegyezni a költségvetés megnyirbálásáról, a miniszterelnök ezért a lemondás mellett döntött. Az eddig stabilnak számító Hollandia politikai válsága a pénzpiacokat is nyugtalanítja.
Vágólapra másolva!

A lemondásról döntött sajtóértesülések szerint a holland kormány a hétfői válságtanácskozásán. Hivatalos forrásból közvetlenül a rendkívüli kormányülést követően csak annyit közöltek, hogy Mark Rutte miniszterelnök délután találkozik Beatrix királynővel.

A politikai válság az Európai Unió hagyományosan egyik legstabilabbnak és legsikeresebbnek számító országában megrázta a pénzpiacokat is, amelyeket a Reuters hírügynökség szerint már a szocialista jelölt győzelme is aggasztja a francia elnökválasztáson.

A kisebbségben lévő kormánypártok és eddigi külső támogatójuk, a szélsőjobboldali Szabadságpárt a hétvégén nem jutott egyezségre arról, hogy miként spóroljanak meg 14-16 milliárd eurót a költségvetésben. A populista, euroszkeptikus Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders ugyanis elutasította a szerinte Brüsszel nyomására születendő intézkedések utolsó tervezetét.

Wilders - akinek pártja sokak számára meglepően jól szerepelt a legutóbbi választásokon - már korábban úgy nyilatkozott, hogy most új választások kiírása lenne a megfelelő megoldás. A tárgyalások után Rutte kormányfő is elismerte, hogy ez tűnik logikus lépésnek. Az előre hozott választásokat valószínűleg szeptemberben vagy októberben tartják majd.

Hollandia az euróövezetben az egyik leghangosabb szószólója a gazdasági szigornak. A pótlólagos megtakarításokra ugyanakkor szüksége van ahhoz, hogy államháztartási hiányát az előírt európai uniós küszöb, 3 százalék alá szorítsa. Amennyiben ez elmarad, veszélybe kerülhet a - jelenleg legmagasabb - nemzetközi hitelminősítői besorolása is.

Az új választások legnagyobb veszélye, hogy hosszú ideig tartó belpolitikai bizonytalanság veheti kezdetét: Hollandiában az elmúlt tíz évben négyszer tartottak általános választásokat, de egyetlen kormány sem tudott négy évig megmaradni.

Hollandiának április 30-áig kell közölnie az Európai Bizottsággal, hogy miként tervezi csökkenteni az államháztartási hiányát.