Nagyon súlyos lehet a rákbeteg Chávez állapota

Vágólapra másolva!
Feltehetően nagyon súlyosra fordult Hugo Chávez rákbetegsége, a venezuelai elnök példátlan módon egy hétre eltűnt a nyilvánosság elől. Kubában sugárterápián vesz részt, nem először.
Vágólapra másolva!

Az egyébként állandóan a nyilvánosságot kereső Hugo Chávez venezuelai elnök egy hétre teljesen eltűnt: csak Twitter-üzenetekben jelentkezett Kubából, ahol sugárterápián vesz részt. Az üzeneteiben alig említette a betegségét. Bár korábban a javulásáról érkeztek hírek, elismerte, hogy legyengült. Fogadkozott, hogy legyőzi a rákot, és megnyeri az október 7-i elnökválasztást.

Chávez április 14-én utazott vissza Havannába a sugárkezelés harmadik és negyedik szakaszára, azóta csak nagyjából 30 Twitter-üzenetben jelentkezett, és írásos közleményeket adott ki. A szokatlan csend, az, hogy a "forradalmi vezető" ilyen hosszú ideig nem szerepel élő tévéadásban, azt sejteti, hogy a rákbeteg államfő gyógykezelése különösen nehéz időszakán megy keresztül alig mint fél évvel az elnökválasztás előtt.

A venezuelai elnök szervezetéből - a hivatalos közlés szerint "a medencecsont környékéről" - tavaly júniusban távolítottak el daganatot. Idén februárban még egy tumort is kivettek ugyanonnan, majd március végén megkezdődött a sugárkezelés. Chávez betegségének részleteit - például azt, hogy pontosan melyik szervét támadta meg a rák - titokban tartják.

A Chávez eltűnésével támadt űrt az állami televízió salsakoncertek, ismeretterjesztő filmek vetítésével próbálta kitölteni. A műsorokat - a híreket is - rövid lassított felvételekkel tűzdelték tele, amelyeken a még egészséges államfőt mutatták gyerekekkel.