Elnököt választ Franciaország

Franciaország, elnökválasztás, Nicolas Sarkozy és Francois Hollande egy fűrészüzemet látogatott meg a közép-franciaországi Egletons-ban
Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy francia elnök izgulhat az újraválasztásáért, miután vasárnap Franciaországban megkezdődött az elnökválasztás első fordulója. Minden felmérés szocialista ellenfele, Francois Hollande végső győzelmét jósolja.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban az elnökválasztás első fordulója. Miután a tengeren túli francia területek lakói már szombaton leadhatták szavazatukat, vasárnap reggel nyolc órakor az anyaországban is kinyitottak a szavazóhelyiségek.

Nagyjából 44,5 millió választópolgár dönthet arról, ki töltse be a következő öt évben a legmagasabb állami hivatalt Franciaországban. Az első hivatalos eredmények a voksolás este nyolc órai befejezése után várhatók.

Forrás: AFP/Philippe Wojazer
Francois Hollande és Nicolas Sarkozy - a két fő ellenfél

Az április 22-ei első fordulóban ugyan a nagy intézetek előrejelzése szerint szoros eredmény várható, a május 6-ai második fordulóra azonban minden előrejelzés Francois Hollande-nak, az ellenzéki szocialisták jelöltjének biztos győzelmét valószínűsíti. Nicolas Sarkozy, a jelenlegi - konzervatív - elnök pedig aggódhat az újreaválasztásáért. Feltehetően Sarkozy és Hollande jut majd tovább a május 6-i második fordulóba.

Az öt évvel ezelőtti elnökválasztáson negyvenéves rekordot döntött a 85 százalékos részvételi arány. A felmérések szerint idén azonban a távolmaradás rekordja dőlhet meg, amelyet 22 és 30 százalék közé jeleznek a felmérések. Ez pedig az unalmas kampánnyal és az érdektelenné vált jelöltekkel magyarázható. A "Sarkozy-varázslat már nem hat", "Francois Hollande pedig nem kelt álmokat" - írta a Libération című lap.

A francia elnökválasztási kampányról, a választás tétjéről és a várható eredményről itt és itt olvashat bővebben.