Semmit sem bízott a véletlenre a norvég tömeggyilkos

Vágólapra másolva!
A tárgyalás ötödik napján a többi között az Utoya szigetén elkövetett tömegmészárlásról kérdezik Anders Behring Breiviket, aki magabiztosan beszél arról, hogy miként készült fel a gyilkosságokra és győzte le a saját halálfélelmét.
Vágólapra másolva!

Elemében volt, és magabiztosan válaszolt a kérdésekre a tárgyalás ötödik napján Anders Behring Breivik, aki hidegvérrel, minden részletre kiterjedően számolt be a tavaly júliusi gyilkosságokról. A helyszínen lévő tudósítók szerint a 77 halálos áldozatot követelő merényletek 33 éves vádlottja láthatóan élvezte, hogy tanúbizonyságot adhat felkészültségéről és ismereteiről. Beszámolójából kiderült, hogy semmit sem bízott a véletlenre.

Breivik azt állította, hogy az interneten mintegy hatszáz különböző bombagyártási útmutatót tanulmányozott, de végül kidolgozta a saját receptjét. A bombák próbarobbantását két kilométerre a farmjától, mennydörgések idején hajtotta végre, hogy ne keltsen gyanút.

Breivik néhány nappal ezelőtt kifejezetten szűkszavú volt, és rengeteg kérdést visszautasított, amikor az állítólagos szélsőjobboldali, iszlámellenes hálózatról, a Templomos Lovagokról kérdeztek. Az ügyészek kétségbe vonták a szervezet létezését, ami láthatóan felidegesítette a vádlottat. Pénteken azonban büszkeséggel és lelkesen beszélt a védelemnek arról, hogy miként gyártott egyedül bombákat. Több, a robbanószerkezethez szükséges elemet decemberben rendelt meg, mert akkor az emberek többsége amúgy is vásárolt hasonló dolgokat a szilveszteri tűzijátékokhoz.

A korábban példaképként emlegetett al-Kaidáról azt mondta: bár több terrorszervezet - így a FARC és az IRA - erősségeit és gyengéit is tanulmányozta, a legsikeresebbnek a korábban példaképként emlegetett al-Kaidát tartotta, a tagjait pedig dicsérte, amiért a "mártírhalált" is vállalták. Az al-Kaida előnye szerinte abban áll, hogy dicsőíti a vértanúságo". A gyengesége viszont, hogy a robbantásos merényletekre összpontosít, és nem hajt végre géppisztolyos ámokfutásokat. A védelem kérdésére elmondta, hogy keresztény imádságokkal és szamurájok által használt "harci kódex" segítségével győzte le a saját halálfélelmét. Breivik állítása szerint a börtönben is rendszeresen meditál, így tudja elviselni a tárgyalást.

"Normális körülmények között kedves ember vagyok" - mondta Breivik, és hozzátette: képes lenne együtt érezni azokkal, akiknek tönkretette az életét, de a saját érdekében úgy döntött, hogy inkább nem teszi. "Ez egy önvédelmi mechanizmus" - mondta, majd ismét kifejtette, hogy négy éven át kellett edzenie az elméjét, hogy végre tudjon hajtani egy ilyen véres és borzalmas műveletet. "Felkészületlen embert nem lehet háborúba küldeni" - fogalmazott Breivik.

Breivik ismét hangsúlyozta, hogy teljesen beszámítható, és tiltakozott az első pszichiátriai szakvélemény ellen, amely paranoid skizofréniát állapított meg nála. A következő szakvéleményben, röviddel a per kezdete előtt, már beszámíthatónak minősítették. A beszámíthatóságnak kulcsszerepe lesz a tekintetben, hogy Breiviket a Norvégiában lehetséges legsúlyosabb büntetéssel, 21 évi börtönnel sújtják-e, vagy pszichiátriai intézménybe zárják.

A Breivik-perről szóló írásainkat itt olvashatja.