Orbán a jövő héten találkozik Ficóval

Vágólapra másolva!
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a Martonyi Jánossal tartott csütörtöki találkozóját követően a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek elmondta: a megbeszélésen megerősítették Orbán Viktor és Robert Fico jövő héten esedékes találkozóját.
Vágólapra másolva!

Erre a találkozóra a tervek szerint április 26-án Varsóban kerülhet sor, a visegrádi négyek találkozóján. A szlovák külügyi tárca vezetője a TASR-nak ezenkívül megerősítette azt is, hogy a jövő hónapban a visegrádi négyeknek a Magas-Tátrában tartandó államfői szintű találkozójára meghívást kap Magyarország - akkorra már hivatalos beiktatására váró - új államfője, Áder János is.

"Martonyi Jánossal kölcsönösen megerősítettük az előzékeny együttműködés filozófiáját" - nyilatkozta a szlovák diplomácia vezetője. "Megerősítettük a június 1-jén esedékes budapesti látogatásomat is" - tette hozzá. Elmondta: a látogatás kapcsán magyar partnerével megegyeztek abban, hogy ebben az időpontban már bővebb tartalmú tárgyalásokat folytathatnak. Rámutatott: addigra Szlovákia kinevezi a két ország 12 vegyes bizottságának társelnökeit, és mindkét fél konkrét formába önti a nyitott kérdések megoldására vonatkozó elképzeléseit.

"Ez azt jelenti, hogy ebben a pillanatban nincs szükségünk jelképességre. Nem vagyunk krízishelyzetben. Éppen ellenkezőleg, a látogatás tartalmára és lényegére akarunk összpontosítani, ezért egyeztünk meg ebben az időpontban, és abban is, hogy kommunikálni fogunk a diplomácia csatornáin keresztül" - összegezte Miroslav Lajcák.