Hatalmas föld alatti vízkészletet találtak Afrika alatt

száhel-övezet, afrika, éhínség, éhezők
Vágólapra másolva!
Észak-Afrika legnagyobb föld alatti víztározója Líbia, Algéria és Csád alatt fekszik. A tudósok mégis óva intik az afrikaiakat a nagyszabású kútfúrásoktól.
Vágólapra másolva!

Egy friss kutatás eredménye szerint a száraz afrikai kontinens tulajdonképpen egy hatalmas talajvíztartály - írja a BBC. A brit hírcsatorna a tudósokra hivatkozva internetes oldalán azt írja, hogy a föld alatti rétegekben százszor annyi víz van, mint a felszínen. A tudósok most először tudtak olyan térképet készíteni, amely megmutatja a felszín alatti, rejtett víztartalékot.

A londoni székhelyű Brit Geológiai Intézet egyik tudósa, Helen Bonsor reméli, hogy a térkép felnyitja az emberek szemét. "A legnagyobb föld alatti víztározó Észak-Afrikában, Líbia, Algéria és Csád alatt fekszik" - mondta.

Bár a népesség növekedésével párhuzamosan a vízigény is folyamatosan nő Afrikában, ahol több mint 300 millió ember nem jut ivóvízhez, a tudósok óva intik az afrikaiakat a nagyszabású kútfúrásoktól. Dr. Alan MacDonald, a kutatás vezetője azt mondta, hogy megfelelő furatok elhelyezésével, kézi szivattyúkkal és alacsony vízhozamú vidéki rendszerrel lehet sikeresen kinyerni a vizet.