Mindig is fiú, fiú és fiú akarok lenni

Afganisztán, fiúnak öltöztetett lányok, fiúnak öltöztetett afgán kislány nézi a járőrőző francia katonákat Jalokhel városban
Vágólapra másolva!
Fiúruhában járatja lánygyerekét sok afgán család, mert így több hasznot hoz: besegít a munkába, és a szomszédok előtt sem kell szégyellni, hogy nincs fiú a családban. Vannak lányok, akik élvezik, hogy szabadabban élhetnek, és csak az jelent nekik nehézséget, amikor felnőve el kell kezdeniük nőként élni. Egy szexológus szerint, ha a társadalom elfogadja a beöltöztetést, nem jelent gondot, de Magyarországon könnyen meg lehetne nyomorítani ezzel egy gyerek életét.
Vágólapra másolva!

"Ha jó állásod van, és jómódban élsz, másként néznek rád az emberek. Azt mondják, már csak egy fiú kell, hogy teljes legyen az életed" - idézte Azita Rafat afgán képviselőt a BBC egy közelmúltban megjelent riportjában. A nő férje is presztízsként és dicsőségként élné meg, ha fiuk születne, de egyelőre három lányuk van. Ezen nem csak ők sajnálkoznak. "Bárki is jönne, azt mondaná, 'Ó de sajnálunk titeket, hogy nincs fiatok'. Úgyhogy úgy döntöttük, felöltöztetjük a lányunkat, és ő is így akarta" - mondta a nő.

Sokan vannak így Afganisztánban. Generációkig visszamenőleg szinte mindenki tud egy történetet egy olyan nőrokonról, barátról, szomszédról vagy éppen munkatársról, aki nő létére fiúként élte vagy éli gyerekkora gyakran jelentős részét. Fiúruhában járt, fiús dolgokat csinált, sportolt, biciklizett, besegített a családi vállalkozásba - írja egy 2010-es riportban a New York Times. Családjuk gyakran nem lányként vagy fiúként emlegeti őket, hanem azt mondják rájuk: bacsa pos (dáriul: fiúnak öltöztetett).

Gazdasági kényszer vagy társadalmi nyomás, sőt gyakran mind a kettő közrejátszik ebben. Sok ilyen fiúnak öltöztetett lány dolgozik a piacokon, kisboltokban, a családi gazdaságokban, hogy munkájukkal hozzájárulhassanak családjuk fenntartásához. Mások, akiknek csak lányuk született, a szomszédok, ismerősök, rokonok sajnálatát, lenézését, rosszallását igyekszenek elkerülni azzal, hogy fiúnak öltöztetik fiatalabb lánygyermeküket, főleg, ha sokadik gyerekként is lányuk születik, de van aki úgy hiszi, ezzel elősegítheti, hogy a következő gyerek már tényleg fiú legyen.

Hamar beleszoknak

A térségben a törzsi társadalom viszonyaiból fakadóan hagyományosan nagyobb fontosságot tulajdonítanak a fiúgyerekeknek, egyedül ők örökölhetik a családi birtokokat, viszik tovább a család nevét, végezhetnek férfimunkát. Ősi szokás a fiúgyerekek előnyben részesítése, a lánygyermek lenézése, extrém esetben megölése, amely ellen már a Koránban is szerepel tanítás. Mohamed prófétának tulajdonítják az alábbi mondást is: "Bárkit, akinek lánya van, és nem öli azt meg, nem is bántalmazza, és nem részesíti előnyben a fiút, Allah beereszti a paradicsomba."

A fiúnak öltöztetés gyakorlatát nem tiltja semmilyen jogi vagy vallási előírás. Az esetek többségében a beöltöztetett lányok pubertáskorukra leveszik a fiúruhát, és nőként élnek tovább. A fiúnak öltöztetést jobbára elrejtik a kívülállók elől, de BBC és a New York Times riportjaiban is megszólal több anya, egykor fiúnak öltöztetett lány, lányos család. Többségük szerint a beöltöztetés számos tekintetben megkönnyítette saját és családjuk életét.

Forrás: AFP/Qais Usyan

A kisgyerekkoruktól fiúnak öltöztetett lányok hamar megszokják a szerepet, sokan délelőtt lányként járnak iskolába, délután fiúként segítenek apjuk boltjában vagy a földeken, mások egész nap fiúruhában vannak, és élvezik az ezzel járó szabadságot. A New York Times riportjából kiderül, egy-egy ilyen család környezete szemet huny afelett, hogy egy kislányból 5-6 éves korában hirtelen kisfiú lesz, viszont a család elismertsége - ha csak addig a néhány évig is, amíg nem lép pubertáskorba a gyerek - növekszik.

Árulkodó keresztnevek

Ha általános egy ilyen gyakorlat egy társadalmon belül, ha az érintett tud arról, hogy vannak más, hozzá hasonló cipőben járó társai, és logikus magyarázatot is kap arra, hogy miért öltöztetik be, akkor nem feltétlenül jelent maradandó károsodást számára a fiúnak öltözés - mondta az [origo]-nak Gyovai Gabriella szexológus.

Példaként azokat a thaiföldi fiúkat hozta fel, akiket gyerekkoruk óta lánynak nevelnek (katoej, ladyboy), és lányos jellegüket gyakran hormonkezeléssel is elősegítik, illetve a gyakran fiatalon kasztrált indiai hidzsrákat, a magukat harmadik nemnek tartó eunuchokat említette. (Ehhez kismértékben hasonló a szintén afgán bacsa bázi szokása, amikor lánynak öltözött fiatal fiúk szórakoztatják a férfiakat.) Hozzátette ugyanakkor, hogy a szexuális orientáció még tizenéves korban is nagyon képlékeny lehet, és jobban jár a társadalmi elfogadottság szempontjából az a tizenéves, akiben a biológiai nemének megfelelő vonzódás szilárdul meg .

Nemcsak az egzotikus tájakon van példa ezekhez hasonló gyakorlatra. Gyovai Gabriella szerint például Bulgária egyes vidékein is előfordult, hogy a csak lánygyermekkel rendelkező családok fiúnak öltöztették lányukat, hogy megmaradjon a birtokuk, de ilyenkor a beöltözés egész életre szólt. Érdekes jelenségnek nevezte, hogy Magyarországon is gyakori, hogy az elsőszülött lányok olyan keresztnevet kapnak (Gabriella, Erika) amelynek férfi változata is van.

Forrás: AFP/Aref Karimi

Magyarországon is ismert olyan eset, hogy egy családban lánynak öltöztetik a fiút. Gyovai szerint azonban ha nem a kultúra szabja meg ezt, akkor nehezebb lehet elfogadnia az érintettnek ilyesmit. Ha valakit olyan társadalomban öltöztetnek a másik nem ruhájába, ahol ez nem elfogadott és széles körben követett gyakorlat, akkor "szörnyszülöttként élheti meg saját magát". " Kóros személyiség az a szülő, aki Magyarországon a másik nemnek megfelelően kezeli a gyermekét csak azért, mert neki úgy tetszik" - mondta.

Végül nővé kell válniuk

A fentebb idézett riportoknak is vannak olyan szereplői, akiket megvisel a dolog, de nem a fiú ruhákba való beöltözés, hanem az, amikor újra nikábot - hagyományos női öltözetet - kell felvenniük. "Semmi lányosat nem érzek magamban. Mindig is fiú, fiú és fiú akarok lenni" - idézte a New York Times a 15 éves kabuli Zahrát. Pedig ő reggelente lányruhában megy iskolába, és csak délután ölt fiúruhát. Ekkor azonban sokkal szabadabb lehet, mint lányként: bringázik, krikettezik, focizik, sőt egy ideig tae kwon do edzésre is járt.

Forrás: AFP/Joel Saget
Katonákat néz egy afgán kislány

A 36 éves Sukria Sziddiki húszéves koráig élt fiúként, mindent úgy csinált, mint a bátyja. Húszévesen azonban közölték vele, hogy férjhez adják, amitől leesett az álla. Csak nehezen tudott beleszokni a női szerepbe: nem megy jól a főzés, a házimunka, eleinte botladozott a hosszú nikábban. Szerencséjére a férje megértő, és hagyja, hogy néha nadrágban legyen otthon, elnézi neki, ahogy főz, és csak egyszer ütötte meg. Többet soha, mert akkor a nő azonnal visszaütött.

Sukria máig élete legjobb éveinek tekinti azokat, amikor fiúként élhetett, és bólint, amikor arról kérdezik, szívesen lenne-e inkább fiú. De azt mondja, jobb lett volna, ha lányként nőhet fel, mert "végül mégis nővé kellett válnom".