Európát is elérheti India rakétája

Vágólapra másolva!
Sikeres kísérletet hajtott végre csütörtökön India egy atomtöltet hordozására is alkalmas interkontinentális rakétával. Ilyen rakétája eddig csak az Egyesült Államoknak, Kínának, Oroszországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának volt. Az indiai rakétaprogram a két másik térségbeli atomhatalom, Kína és Pakisztán elrettentését célzó stratégia része.
Vágólapra másolva!

India első ízben hajtott végre csütörtökön sikeres kísérletet nagy hatótávolságú rakétával, amely képes mélyen behatolni Kína területére, elérni Pekinget és Sanghajt, vagy akár európai városokat is - jelentették be Újdelhiben.

India ezzel azon országok "elitklubjába" sorolja be magát, amelyek atomtöltet hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétával rendelkeznek. Ilyen rakétája eddig csak az Egyesült Államoknak, Kínának, Oroszországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának volt.

A rakétát eredetileg szerdán akarták útjára indítani, de mivel erős villámlás volt a térségben, azt csütörtökre halasztották - írja a brit BBC a rakétaindításról közölt beszámolójában. Az Agni-V típusú rakétával végrehajtott kísérletről élő adásban számoltak be a helyi tévécsatornák.

A rakétát az Orissza állam partjainál található tengeri támaszpontról, a Wheeler-szigetről lőtték fel. Az ötventonnás, 17,5 méter hosszú és két méter átmérőjű Agni (Tűzisten)-V típusú rakéta hatótávolsága ötezer kilométer, és egytonnás atomtöltettel szerelhető fel. A fejlesztésre a BBC szerint 480 millió dollárt költöttek.

Vidzsaj Szaraszvat, az indiai védelmi kutatóintézet vezetője közölte, hogy a rakéta 600 kilométert meghaladó magasságot ért el, mindhárom fokozata rendben működött, és a terveknek megfelelően, maximális pontossággal juttatta célba töltetét.

Az indiai kormány szerdán hangoztatta, hogy a rakéta elkészültével jelentős lendületet adtak azoknak a törekvéseknek, amelyek célja, hogy korlátozzák Kína regionális fölényét, és elérjék, hogy India saját jogán legyen ázsiai hatalom. Kína előrébb tart Indiánál a rakétaversenyben, mert interkontinentális rakétáival bármilyen célpontot képes elérni a szomszédos országban. Eddig a legnagyobb hatótávolságú indiai rakétának, az Agni-III-nak a hatótávolsága 3500 kilométer, azaz nem ér el számos kínai nagyvárosig.