Tíz százalékkal apadt egy év alatt az orosz milliárdosok vagyona

Vágólapra másolva!
Oroszország tíz vezető üzletembere közül csak kettőnek a vagyona gyarapodott nettó értékben a tavalyi állapothoz képest. A leggazdagabb orosz milliárdosok között csak egyetlen nő van - derült ki a Forbes magazin összeállításából.
Vágólapra másolva!

Tíz százalékkal apadt egy év alatt a legtehetősebb oroszok dollárban számított együttes vagyona, öttel 96-ra csökkent a dollármilliárdosok száma, miközben idén első ízben Aliser Uszmanov üzbegisztáni születésű acél- és telekommágnás vezeti a leggazdagabb oroszok listáját 400 millióval 18,1 milliárd dollárra hízott vagyonnal.

A Forbes magazin február 14-i állapotot tükröző, Moszkvában csütörtökön közzétett összeállítása szerint Uszmanov vagyonának zöme a vas- és acéliparból származik, övé a Metalloinveszt, Oroszország legnagyobb kohászati és vasércbányászati társasága, kisebbségi tulajdonosa a MegFonnak, a második legnagyobb orosz mobilszolgáltatónak, és jó érzékkel fektetett be olyan internetes vállalkozásokba is, mint a Facebook, a Zynga vagy a Groupon. Az övé a vezető orosz üzleti lap, a Kommerszant, és résztulajdonosa az egyik élvonalbeli brit labdarúgóklubnak, az Arsenalnak is.

Uszmanov a negyedik legnagyobb orosz acélgyártó, az NLMK tulajdonosát, Vlagyimir Liszint utasította maga mögé, akinek dollárban számított vagyona 8 milliárddal 15,9 milliárd apadt a részvényárfolyamok alakulása folytán.

A harmadik leggazdagabb orosz Alekszej Mordasov 15,3 milliárd dollárral (acélipar, befektetések), negyedik helyen a fémiparban utazó Vlagyimir Potanyin áll 14,5 milliárddal, ötödik Vagit Akperov olajmágnás 13,5 milliárddal, hatodik Mihail Fridman (13,4 milliárd, olaj, bank, telekom), hetedik Mihail Prohorov befektető (13,2 milliárd), nyolcadik Viktor Vekszelberg olaj- és fémbáró (12,4 milliárd), kilencedik az acélgyáros és befektető Roman Abramovics (12,1 milliárd), a tizedik pedig Leonyid Mihelszon (11,9 milliárd dollár, földgáz- és vegyipar).

A tíz vezető üzletember közül csak Uszmanovnak és Leonyid Mihelszonnak, a legnagyobb független orosz földgáztermelő, a Novatek tulajdonosának vagyona gyarapodott nettó értékben.

A húsz leggazdagabb vállalkozó együttes vagyonának dollárban kifejezett értéke egy év alatt 499 milliárdról 446 milliárdra csökkent. A leggazdagabb oroszok Forbes-listáján 1,1 milliárd dollárra becsült vagyonnal az egyetlen nő Jelena Baturina ingatlanfejlesztő, Jurij Luzskov volt moszkvai főpolgármester felesége.