Bontani kell a krasznahorkai vár falából

Vágólapra másolva!
Drágább lehet a krasznahorkai vár felújítása az előzetesen becsült összegnél, mert szükség lesz a tűzkárt szenvedett várfal egy részének a lebontására - közölte csütörtöki sajtóértekezletén a Generali biztosító, amely a műemlék helyreállítási költségeit fedezi majd.
Vágólapra másolva!

A krasznahorkai vár falainak egy részét közel egy méterrel a jelenlegi szint alá kell bontani, mivel a tűzvész során a fal koronája megsérült, és elvesztette a stabilitását. "Ez a tény jelentősen megemelheti a helyreállítás költségeit" - mondta el a biztosító csütörtöki sajtóértekezletén Martin Fucík, a Generali Slovensko biztosítási események részlegének igazgatója.

Martin Fucík szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy lehetőség lesz-e új típusú kötőanyag használatára a sérült falrészeknél, vagy pedig az eredeti technológiákkal kell újjáépíteni a lebontásra kerülő részeket. Erről már a közeljövőben döntést hoz a Műemlékvédelmi Hivatal.

A biztosító által kifizetendő térítés végösszegét a biztosító szerint a felújítás költségein kívül még más tényezők is befolyásolhatják. Most azt is vizsgálják, hogy a várdombon megfelelő időközönként megtörtént-e - a tűz terjedésében szintén szerepet játszott - aljnövényzet és bokrok ritkítása, illetve kaszálása. A biztosító szakértői szintén vizsgálják, hogy a leégett tetőszerkezet megfelelő tűzvédelmi kezelést kapott-e.

Jozef Tanzer, a Generali Slovensko elnökségének tagja szerint a biztosító a vele kötött szerződés értelmében a krasznahorkai várat ért tűzkár esetében legfeljebb 11,6 millió eurót fizethet ki térítésként. Ebből az összegből 2 millió eurót már előzetesen átutaltak a jelenleg is zajló munkálatok fedezésére. Ebből az összegből egyelőre 56 ezer euró került felhasználásra.

A nemzeti örökség részét képező 13. századi várban március 10-én két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozott tüzet. A tűz következtében a vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része, és számos műkincs is elpusztult. Bár a műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni, a kár így is 8 millió euróra tehető. Ebből 7 millió euróra becsülik az épületben és egymillióra az ingóságokban keletkezett kárt. Bár a helyreállítás költségeit elvben a biztosítás is fedezhetné, a vár helyreállításának céljával több adakozás is indult. A hivatalos gyűjtést a Szlovák Nemzeti Múzeum hirdette meg, s az még jelenleg is tart.