Észak-Korea megtorló intézkedésekkel fenyegeti az USA-t

Vágólapra másolva!
visszautasítjuk az ENSZ BT oktalan magatartását, amely megsérti a műholdak felbocsátására vonatkozó legitim jogunkat - közölte Észak-Korea. Az ENSZ BT hétfőn határozottan elítélte az észak-koreai rakétaindítást. Észak-Korea ezért az Egyesült Államokat hibáztatja, így érvénytelennek tekinti a megállapodást az amerikaiakkal az atom- és rakétakísérletek felfüggesztéséről, és nyilatkozatában azt írja, hogy "megteheti a megtorló intézkedéseket".
Vágólapra másolva!

Észak-Korea visszautasította kedden a sikertelen rakétaindítását elítélő ENSZ biztonsági tanácsi nyilatkozatot, és bejelentette, hogy válaszul érvénytelennek tekinti azt a megállapodást, amelyet az Egyesült Államokkal kötött atom- és rakétakísérleteinek felfüggesztéséről, valamint a fegyverzetellenőrzésekről.

Az ENSZ BT korábban határozottan elítélte Phenjan nagy hatótávolságú rakétával végrehajtott pénteki kísérletét, közölve, hogy újabb szankciókat léptet életbe Phenjannal szemben, és további lépéseket is tesz, ha a kelet-ázsiai kommunista állam újabb rakétaindítást vagy nukleáris kísérletet hajtana végre.

"Határozottan és teljességgel visszautasítjuk az ENSZ BT oktalan magatartását, amely megsérti a műholdak felbocsátására vonatkozó legitim jogunkat" - szögezte le keddi nyilatkozatában Észak-Korea.

Phenjan szerint az újabb BT-intézkedések ötlete Washingtontól származik, amely ellenséges szándékkal meg akarja fosztani Észak-Koreát a békés célú űrkutatáshoz való jogától. Mivel az Egyesült Államok ezzel megszegte a február 29-i megállapodást, Észak-Koreát sem köti ezentúl az egyezség - olvasható a nyilatkozatban, amelyben minden magyarázat nélkül szerepel az is, hogy így Phenjan megteheti a szükséges megtorló intézkedéseket.