A magyarok bevándorlását is korlátozza Svájc

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országokból érkező bevándorlók számát korlátozná Svájc, az EU szempontjából azonban aggályos, ha az intézkedés csak a tagállamok egy részét érinti. Az Európai Parlament elnöke diszkriminatívnak nevezte a lépést.
Vágólapra másolva!

A svájci szövetségi tanács, a kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy kontingenseket határoz meg a kelet- és közép-európai országokból érkezett bevándorlókkal szemben. Az intézkedés az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott államokat érinti: Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország polgárait - adta hírül a Neue Zürcher Zeitung internetes kiadása.

Svájc az Európai Unióval kötött megállapodás védzáradékára hivatkozik, amelynek értelmében, ha egy évben a bevándoroltak száma 10 százalékkal meghaladja az előző három esztendő átlagát, akkor korlátozásokat léptethetnek hatályba. Csakhogy az EU szemszögéből jogtalan, ha a korlátozás a tagországoknak csupán egy részét érinti.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke sajnálatát fejezte ki a svájci kormány döntése miatt. Közleményében hangoztatta, hogy a lépést diszkriminációnak tartja az érintett nyolc EU-tagállammal szemben, és úgy véli, ellentétes azokkal az értékekkel és szellemiséggel is, amelyeket a helvét köztársaság és az EU között kötött megállapodások tükröznek.

Az uniós állampolgárok Svájcban hasznot hoznak a gazdaságnak - mutatott rá az EP-elnök, aki szerint a jogi kötelezettséget nehéz gazdasági időkben is be kell tartani. Hozzátette: a döntés sem jogi, sem gazdasági megfontolásokkal nem indokolható. Schulz szerint a közvetlenül szomszédos országoknak szorosan együtt kell működniük, és most a szabad mozgás szélesítésének, nem pedig korlátozásának van itt az ideje.