Mérgezőek a bőrhulladékból gyártott kínai gyógyszerkapszulák

Vágólapra másolva!
Nagy mennyiségű mérgező krómot tartalmaztak azok a gyógyszerkapszulák, amelyek miatt a kínai rendőrség több gyártó cégnél is rajtaütést rendezett, és 22 embert letartóztatott. A kapszulák alapanyaga bőrhulladék volt, 13 féle gyógyszert töltöttek bele és árulták Kína-szerte.
Vágólapra másolva!

Túlzott mértékű krómot tartalmazó, az emberi egészségre veszélyes gyógyszerkapszulákat gyártókra és értékesítőkre csapott le a kínai rendőrség Kína keleti részében országrészben - jelentették kedden a kínai médiumok. A rendőrök eddig 22 gyanúsítottat fogtak el a Csöcsiang (Zhejiang) tartományi Hszincsang (Xinchang) megyében, négy kapszulagyárat ellenőriztek. A rajtaütésre az után került sor, hogy a kínai központi televízió (CCTV) hétvégi leleplező riportjából kiderült, a gyógyszergyártásáról ismert térségben a kapszulák előállításához olyan ipari zselatint használnak, amely jóval magasabb arányban tartalmaz krómot, mint az étkezési zselatin.

A televíziós összeállítás szerint az alapanyagot bőrhulladékból nyerték. A helyi rendőrség 43 kapszulagyártó üzem ellenőrzésére készül Hszincsangban és ahol a tiltott szert felfedezik, azok működését felfüggesztik.

Vasárnap este az állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet rendkívüli felhívást adott ki, amelyben vizsgálatot rendelt el, és felfüggesztette azon gyógyszerek értékesítését, amelyeket valószínűleg a mérgező kapszulákban forgalmaznak, és felhívta a figyelmet fogyasztásuk veszélyére. Úgy tudni, összesen 13 fajta gyógyszer került az ártalmas kapszulákba. A kínai szabályok világosan lefektetik a szabványminőség kritériumait és előírják, hogy a kapszulákat csak az engedéllyel rendelkező gyártóktól szerezhetik be - áll a hatósági figyelmeztetésben.

A kínai vejpo (weibo) mikroblog szolgáltató oldalait elöntötték a felháborodott bejegyzések, amelyek a lelkiismeretlen gyártók felelősségét firtatják és kétségeiket fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy más területen szabályosan járnak-e el. Az egyik érintett gyógyszeripari cég honlapját hackerek törték fel. "Hogy lehet az eldobott, használt cipőből kapszulát gyártani?" - kérdezte a hacker, aki minden jogsértő ellen hasonló támadásra buzdított.

Az emberi szervezetbe került króm túlzott mennyiségben rákkeltő és mérgező lehet.

A legfrissebb jelentések szerint őrizetbe vették egy 2004 óta működő zselatingyár vezetőjét az észak-kínai Hopej (Hebei) tartományban, miután a bizonyítékok megsemmisítése céljából felgyújtotta üzemét. A hírt keddi közleményében tudatta Fucseng (Fucheng) megye kormányzata. A tüzet egy óra alatt megfékezték, személyi sérülés nem történt. Szung Hszün-csie (Song Xunjie), a zselatingyár menedzsere annak hatására vetemedett tettére, hogy vasárnap a minőségellenőrök megvizsgáltak 200 tonnányi anyagot, majd elrendelték a termelés felfüggesztését. A 32 embert foglalkoztató üzem termékeit az ország különböző városaiban - köztük Pekingben - használták fel.