Őrizetbe vették a volt kormányfőt Maliban

Vágólapra másolva!
Fegyveresek Maliban keddre virradó éjjel őrizetbe vettek több katonai és civil vezetőt, köztük Modibo Sidibé volt miniszterelnököt, és a fővárostól, Bamakótól 15 kilométerre lévő Kati katonai táborába vitték őket.
Vágólapra másolva!

"Modibo Sidibét az otthonában vette őrizetbe több fegyveres férfi, közülük ketten-hárman álarcot viseltek" - mondta a család egyik tagja. Nem sokkal a volt kormányfő után elvitték Mahamadou Diagouraga tábornokot, a rendőrség főigazgatóját, Sadio Gassama tábornokot, volt védelmi minisztert és Hamidou Sissoko tábornokot, a puccsal megbuktatott Amadou Toumani Touré államfő vezérkari főnökét is - közölték hozzátartozók.

Ugyancsak a kati táborba vitték Bani Kanté volt elnöki tanácsadót, aki Líbia érdekeit is képviselte Maliban, valamint egy csendőr tábornokot - tudta meg az AFP hírügynökség. Egy mali belbiztonsági illetékes megerősítette az őrizetbe vételeket. Egy hivatalos személy, aki közel állt a hatalmat március 22-én megragadó, majd azt három hét múltán átadó juntához, újságírói kérdésre azt mondta, hogy "adott időben kiderül, mit rónak fel nekik".

Maliban várhatóan kedden kijelölik az új, átmeneti miniszterelnököt. Az ő fő feladata párbeszéd lesz a tuareg lázadókkal és fegyveres iszlamistákkal, akik több mint két hete elfoglalták és ellenőrzik az ország északi részét.