Vágólapra másolva!
A barát, az elbűvölő, a csalfa, az öntudatos és az öngyilkosságba menekülő - öt nő, akikben csak annyi a közös, hogy mindannyian Jacob Zuma dél-afrikai elnök feleségei. A többnejűséget őszinteségnek tartó Zuma a hétvégén újra, hatodszor is nősül, elveszi a nőt, aki már három éve gyereket szült neki. Az elnök esküvőjét az országában főleg a költségek miatt kritizálják, bár az egyébként is marakodó feleségek között újabb viszályokat indíthat el, miközben mindenki azt találgatja, ki lesz Dél-Afrika first ladyje.
Vágólapra másolva!

Nem csinál különösebben nagy ügyet szerelmi életéből Jacob Zuma dél-afrikai elnök. "Nagyon sok olyan politikus van, akik titokban szeretőt tartanak, eltitkolt gyerekeik vannak csak azért, hogy úgy tűnjön monogámok. Én jobb szeretek nyílt kártyákkal játszani. Imádom a feleségeimet és büszke vagyok a gyerekeimre" - mondta egy alkalommal egy tévéinterjúban.

A három éve elnökké választott Zumának jelenleg három felesége van, összesen ötször házasodott, de a hétvégére már a hatodik mennyegzőt szervezik.

Zuma a zulu népcsoporthoz tartozik, ahol bevett szokás a többnejűség, így a gyökereit politikai előnyszerzésért is előszeretettel hangsúlyozó elnök jogszerűen űzheti a poligámiát. Az esküvő a hétvégén lesz hagyományos szertartás keretében a KwaZulu Natal tartományban fekvő Nkandlában, ahol Zuma családi birtoka áll: itt élnek Zuma korábban elvett feleségei, illetve több mint húsz gyerekeinek egy része is. A szertartásra több száz vendéget várnak, lehet, hogy ott lesz az eddigi három feleség is.

Nem állami pénzen mulat

Az elnök hivatala azt ígéri, nem fognak közpénzeket költeni a menyegzőre, annak költségeit saját vagyonából állja Zuma. Az elnököt gyakran éri kritika azért, hogy többnejűsége hatalmas kiadást jelent az országnak. Az ilyen vádak leginkább olyankor sokasodnak meg, amikor éppen új feleséget vesz el, amire alig két éve volt legutoljára példa.

Forrás: AFP/Mike Hutchings
Zuma három nejével

A hárem költségei

Az elnöki hivatal tagadja, hogy Zuma az adófizetők pénzén tartja fenn népes családját. Szerintük állami pénzből csupán logisztikai és adminisztrációs segítséget nyújtanak a feleségeknek. Ez nem elenyésző összeg. Fizetik a nők utazását, ha állami eseményeken jelennek meg (Zuma, ha akarná, az összes feleségét cipelhetné magával akár a nemzetközi találkozókra is), minden nőnek jár egy-egy állam által fizetett személyi asszisztens is, akik munkájukban segítik őket. Fizetik légi utazásiakat, szállásukat, saját és titkárjaik mobiltelefonját, laptopokat, nyomtatókat biztosítanak számukra, illetve meg nem határozott összegű napidíjat is kapnak "rendkívüli kiadásokra".

Ezen felül gyermekenként és nevelőnként (az elnöknek minden 8 éven aluli gyerekét elkísérheti nevelő) évente legfeljebb 6 repülőjegyet biztosítanak turistaosztályon, hogy a gyerekek meglátogathassák apjukat. Fedezik a gyerekek iskolába szállításának költségeit is, ahol nem elérhető tömegközlekedés - idézte a Times Live dél-afrikai hírportál. A kedvezmények minden gyereket megilletnek, még azokat is, akik házasságon kívül születtek.

A Mail & Guardian dél-afrikai lap internetes kiadása szerint 2009-ben a hivatal álláshirdetésben keresett személyi asszisztenseket az akkor újonnan elnökké választott Zuma feleségeinek. Évi 145 920 randos (akkori árfolyamon 3,5 millió forint) fizetést ígértek. Akkor még csak két feleségnek kellett titkár, de Zuma 2010 elején elvette harmadik feleségét is.

A hivatalos költségeket először két éve, 2010-ben hozták nyilvánosságra. Eszerint 2009-2010-ben 15,5 millió randot (akkori árfolyamon közel 410 millió forint) költhetett az elnök feleségeinek ügyeivel foglalkozó hivatal. Egy évvel korábban az előző elnök, Thabo Mbeki egyetlen feleségének hivatala évi 8 millió randot (2009-es árfolyamon közel 200 millió forint) költöttek.



Anya és szerető egyben

A hétvégi szertartáson várhatóan ott lesz Sizakele Khumalo, aki a legidősebb és legrégebb óta Zumával élő feleség, jóllehet nem ő az első, akivel Zuma házasságot kötött. A gyakran MaKhumalóként (egy nő leánykori neve előtt álló Ma előtag jelzi a zulu nyelvben, hogy házas) emlegetett, bő hatvanas éveiben járó nőt 1973-ban vette el Zuma. A nő gyerekkori barátja volt, akinek 14 éven át udvarolt. Zuma gyakran emlegeti úgy, hogy egyszerre "feleségem, nővérem, szeretőm és anyám".

Forrás: AFP/POOL/Schalk Van Zuydam
Az első feleség

Sizakele ugyan egyetlen gyereket sem szült Zumának, de ő az, aki felügyeli az elnök vidéki házában élő összes gyereket, emellett műveli a család konyhakertjét. Az alkotmány értelmében neki jár a first lady titulus.

Zuma jelenlegi második és legfiatalabb felesége Nompumelelo Ntuli, akit sorrendben negyedikként vett nőül a politikus 2008-ban. A Zumától 30 évvel fiatalabb nő előszeretettel sütkérezik a rivaldafényben férje a nyilvános megjelenései alkalmából. A Times Live dél-afrikai lap 2010-es beszámolója szerint egy durbani 8 hálószobás luxusházban élt, amelyet férje két üzletember barátja biztosított számára. Tőle két (más források szerint három) gyereke van Zumának.

A nő 2010-ben kellemetlen helyzetbe hozta férjét. Zumát egy családtag levélben figyelmeztetett arra, hogy MaNtuli megcsalta férjét. Állítólag egyik testőrével szűrte össze a levet, aki 2010 elején öngyilkos lett. Az is felmerült, hogy a testőr lehetett az apja MaNtuli harmadik gyerekének, akivel a botrány kirobbanásakor állapotos volt. Az elnök akkor nem volt hajlandó kommentálni az erről szóló beszámolókat.

Forrás: AFP/POOL/Jerome Delay
Madiba (balra) és Ntuli álítólag nincsenek jóban

Thobeka Mabhija (vagy Madiba) sorrendben az ötödik nő, akit 2010-ben vett feleségül Zuma, ő jelenleg a harmadik számú felesége. Az eredetileg közgazdasági diplomát szerzett nő még házasságuk előtt szült két gyereket Zumának, majd utána még egyet. Mentségére szólhat, hogy már 2008-ra kitűzték az esküvőt, de Zuma politikai elfoglaltságai miatt ezt elhalasztották. Esküvőjükön Zuma fehér sportcipőben és leopárdbőrökben jelent meg. Őt tartják az összes feleség közül a legelbűvölőbbnek, aki neves divattervezők ruháit viseli, sokat jár eseményekre és rendezvényekre.

Ki lesz a first lady?

Madiba és Ntuli állítólag nincsenek túl jóban, előfordult például, hogy Madiba Zuma családi birtokán minden háztatásba rendelt új bútorokat, csak MaNtuli lakrészébe nem.A dél-afrikai sajtóban gyakran folyik találgatás - legalábbis Zuma újabb esküvői idején - arról, melyik nő kapja a first lady szerepét. Ez hagyományosan a jelenlegi első feleségének, Sizakelének járna, ő azonban rendkívül szégyellősnek ismert.

Az elnök az erről szóló hivatalos megkeresésekre rendre csak annyit közölt, hogy bármelyik feleségét, sőt akár mindegyiket magával viheti a hivatalos eseményekre. A másik két feleség között azonban heves, gyakran kicsinyes harc dúl a Mail & Guardian szerint azért, hogy kit vigyen Zuma magával az elnöki feleségnek elsősorban városnézést és puccos bevásárlóközpontokban zajló vásárlásokat jelentő külföldi utakra.

Volt, aki otthagyta

Zuma előszeretettel hangoztatja, hogy nem híve a válásnak, ezért inkább feleségül veszi újabb és újabb szerelmeit. Volt azonban két olyan nő is, akik - így vagy úgy - de kiléptek a politikus életéből. Nkosazana Dlamini volt az első nő, akit elvett 1972-ben. Az eredetileg gyerekgyógyásznak tanult apartheid-ellenes aktivista később belügyminiszterként, illetve a dél-afrikai kormánypárt, az ANC több vezető testületének tagjaként maga is komoly politikai karriert futott be. Négy gyereket szült Zumától, mielőtt 1988-ban "kibékíthetetlen ellentétek" miatt elváltak volna. Viszonyuk azonban korrekt maradt, továbbra is volt férje politikai szövetségesének számít, egyik Zumával közös lánya viszont egy ellenzéki politikus fiával kötött házasságot.

Forrás: AFP/Rodger Bosch
Dlamini elvált, de szövetséges maradt

Sokkal szomorúbb volt a sorsa a Zuma által sorrendben harmadikként 1976-ban elvett Kate Mantshónak. A mozambiki származású nő öt gyereket szült Zumától, mielőtt 2000-ben öngyilkos lett. Búcsúlevelében "24 év pokolnak" nevezte házasságát. "Kizárólag csak kedves gyerekeim, anyai családom vehetnek részt rajta" - rendelkezett temetéséről a családi lelkipásztornak.

Van, aki még vár

Az új menyasszony, Gloria Bongi Nguema lesz. A Johannesburgban az IMB-nél dolgozó nőnek már jó ideje csapja a szelet Zuma, olyannyira, hogy a nő három éve gyereket is szült a múlt héten 70. születésnapját ünneplő elnöknek. Az új esküvő híre Zuma születésnapja után röppent fel, jóllehet a dél-afrikai Sunday Times szerint az esküvői ünnepségen levetített, Zumáról szóló videoklipben az elnök arról beszélt, hogy valószínűleg már nem fog több házasságot kötni és több gyereket nemzeni.

Pedig van még egy nő, aki szóba jöhet akár feleségeként is. Sebentile Dlamini szváziföldi hercegnőért 2002-ben többek között 10 tehenet fizetett családjának jegyajándékként. A hercegnő III. Mswati szváziföldi király lánya, de mindeddig hiába várt arra, hogy az udvarló komolyra fordítsa szándékait. A szváziföldi királyi család is hiába kérte Zumát, hogy tisztázza szándékait, eddig ez nem történt meg.