Tirolban csúcsra értek az osztrák kalózok

Vágólapra másolva!
Az osztrák kalózpárt egy képviselője is bejutott az innsbrucki választásokon a helyi képviselő-testületbe. Ez a korrupció és a pártrendszer ellen küzdő osztrák kalózok első látványos politikai sikere.
Vágólapra másolva!

Bejutott a Tiroli Kalózpárt (PPT) a vasárnapi helyhatósági választásokon az innsbrucki városi tanácsba, ezzel először szerzett kalózpárt politikai tisztséget Ausztriában. A PPT a nem végleges hivatalos eredmények szerint a szavazatok 3,8 százalékát kapta, ezzel egy képviselőt küldhet a tiroli tartományi székhely 40 tagú képviselő-testületébe.

Megválasztott képviselőjük, Alexander Ofen szerint az eredmény azt jelzi, hogy van igény az aktívabb állampolgári részvételre. A tiroli "kalózok" a közvetlen demokrácia erősítése, a "pártrendszer eltörlése" mellett a korrupció ellen is fel akarnak lépni.

A 2006 óta működő, nyolcszáz bejegyzett tagot számláló Osztrák Kalózpárt (PPÖ) április elején tartotta meg első országos kongresszusát.

A választást a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte a szavazatok 22 százalékával. A második legtöbb szavazatot a hivatalban lévő polgármester, Christina Oppitz-Plörer által alapított "Innsbruckért" kezdeményezés kapta.