Kínos helyzetbe hozták testőrei Barack Obamát

Vágólapra másolva!
Az elnök testőrei prostituáltakkal akartak szórakozni Kolumbiában, de lebuktak. Tizenegy ügynököt felfüggesztettek, öt katona ellen vizsgálat indult.
Vágólapra másolva!

A Barack Obama amerikai elnök biztonságáról gondoskodó titkosszolgálat felfüggesztette állásából tizenegy ügynökét, mert a jelek szerint prostituáltakkal próbáltak meg szórakozni, és vizsgálat indult öt amerikai katona ellen is. Obama helyi idő szerint pénteken érkezett meg a kolumbiai Cartagenába, ahol az Amerikai Államok Szervezetének 6. csúcsértekezletén arról próbálja meggyőzni a térség állam- és kormányfőit, hogy Washington nem fordított nekik hátat.

Az eseményt azonban beárnyékolta, Obamát pedig kínos helyzetbe hozta az ügynökök felfüggesztése. Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy "helytelen viselkedés" miatt vizsgálatot indított a titkosszolgálatot Kolumbiában segítő öt katona ellen. A katonák ugyanabban a kolumbiai szállodában szálltak meg, ahol az elnöki testőrök. A katonák még Obama érkezése előtt követték el kifogásolt tettüket, és nem közvetlenül az elnök környezetében dolgoztak.

Bár a titkosszolgálat és a hadsereg nem bocsátkozott részletekbe, egy kolumbiai rendőr a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a titkosszolgálat legalább egy ügynöke szállodai bejelentés nélkül próbált meg felvinni szobájába egy prostituáltat. Kolumbiában sok településen törvényes és széles körben elterjedt a prostitúció, az amerikai testőrök viselkedése a színfalak mögött a diplomaták egyik fő beszédtémájává vált, megnehezítve Obama diplomáciai erőfeszítéseinek sikerre vitelét.