Seregszemlét tartott a két francia elnökjelölt

Vágólapra másolva!
Egyszerre rendezett nagygyűlést Párizsban egy héttel a francia elnökválasztás előtt a két fő elnökjelölt, Nicolas Sarkozy és Francois Hollande. Mindkettőjük szerint százezres tömeg gyűlt össze, Hollande az összefogásról beszélt, Sarkozy segítséget kért a franciáktól a megválasztásához.
Vágólapra másolva!

Egy időben demonstrált vasárnap Párizs utcáin a francia elnökválasztás első fordulója előtt a két fő jelölt, Nicolas Sarkozy és Francois Hollande. Mindkét tábor szerint 100 ezres tömeg gyűlt össze, a számháború elkerülése miatt azonban a rendőrség nem kívánt adatokat közölni a részvételről.

A felmérések szerint vesztésre álló jobboldali jelölt, Nicolas Sarkozy jelenlegi államfő jelképes helyszínen, a Concorde téren - ahol öt évvel ezelőtt a győzelmét ünnepelte - arra kérte a "csendes többséget", hogy "ne féljen, mert (a szocialisták) nem fognak győzni". Eközben az esélyesebb baloldali jelölt, Francois Hollande néhány kilométerrel arrébb, a vincennes-i kastély előtti téren azt mondta, készen áll arra, hogy Franciaország elnöke legyen. "Egy olyan köztársaság elnöke leszek, amely erősebb lesz, mint a piacok" - tette hozzá.

Hollande elsősorban az összefogás és a megbékélés szükségességét hangsúlyozta, míg Sarkozy a jobboldali szavazótábort a baloldali "egyenlősdiség" szellemével szemben egy "újfajta modell" megalkotására szólította fel. "A négy éve egymást követő válságok olyan figyelmeztetések, amelyeket a világnak meg kell hallania. Komolyan állítom, hogy civilizációnk túlélése a tét, a mi civilizációnké" - mondta Sarkozy. "Ne féljetek! Ott leszek veletek minden percben, minden pillanatban, Franciaország népe, halld meg a szavam! Franciák, segítsetek nekem!" - tette hozzá.

A tömegdemonstrációval mindkét jelölt célja az volt, hogy nagyobb tömeget mozgósítson az első forduló előtt, mint az ellenfél. A feladat a hivatalban lévő államfő számára nehezebb, aki a felmérések szerint 36 százalékos tetszési indexszel minden idők legnépszerűtlenebb leköszönő köztársasági elnöke.

Az első forduló megnyerése elsősorban szimbolikus győzelmet jelentene a május 6-i második fordulóban így is vesztésre álló Sarkozy számára, és elhitethetné táborával, hogy még nem dőlt el a választás kimenetele. A jobboldal tartalékai ugyanakkor a második fordulóra nagyon csekélyek, jelenleg valamennyi felmérés azt jelzi, hogy Sarkozy 45-46 százalékos eredménnyel elveszti az elnökválasztást. Hollande győzelme az első fordulóban viszont hatalmas pszichológiai fegyver lehet a baloldal kezében Sarkozyvel szemben. Annak a bizonyítéka, hogy érdemes volt visszafogott kampányt folytatnia a szocialista jelöltnek. Számára egyébként a második hely sem jelentene tragédiát, miután a második fordulónak így is ő lenne a nagy esélyese.