Megfigyelőket küld Szíriába az ENSZ

Vágólapra másolva!
Egyhangú határozatot hozott szombaton Szíriáról az ENSZ Biztonsági Tanácsa, felhatalmazást adva egy harmincfős fegyvertelen megfigyelő csoportnak a polgárháború dúlta közel-keleti országba küldéséről.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati csaotrna internetes oldala azt írta, a csoport akár órákon belül elindulhat. Ez lesz az első lépcsője az ENSZ megfigyelő missziójának, mely a tervek szerint ellenőrizné a szíriai kormány és az ellenzék fegyveres csoportjai között két napja életbe lépett - azóta már mindkét oldalról megsértett - tűzszünet betartását.

A határozat egyúttal felszólítja a feleket a világszervezet és az Arab Liga megbízásából közvetítő Kofi Annan hatpontos béketervének "sürgős, átfogó és haladéktalan végrehajtására". Ez az első határozat, amelyet a 15 tagú Biztonsági Tanács elfogadott a szíriai kormányellenes felkelés 13 hónappal ezelőtti kezdete óta. Oroszország és Kína korábban kétszer is megvétózott a BT-ben egy Bassár el-Aszad szíriai elnököt a tüntetők elleni megtorlások miatt elítélő határozattervezetet.

A Biztonsági Tanács közölte, hogy késlekedés nélkül létre kíván hozni egy nagyobb ellenőrző missziót, amint Ban Ki Mun főtitkár konzultálni tud erről a szíriai kormánnyal. Ahmad Fawzi, Kofi Annan szóvivője elmondta, hogy egy 250 fős missziót terveznek. Már a térségben tartózkodnak olyan ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok katonái, amelyek jelenléte elfogadható a damaszkuszi rezsim számára.

A szíriai kormányerők és a felkelők közötti összecsapásokban eddig csaknem tízezer ember halt meg.