Vágólapra másolva!
Bolíviai sajtójelentések szerint május 15-én ül össze az a bolíviai bíróság, amely megkezdi a Tóásó-ügy, az úgynevezett terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását, a szóbeli meghallgatásokat.
Vágólapra másolva!

Miután november elején az illetékes bolíviai bíróság lezárta a per vádemelési szakaszát, és esküdtszék elé utalta a 39 gyanúsítottat - köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt -, az illetékes La Paz-i törvényszék a hét közepén értesítette a bolíviai belügyi tárcát a bírósági tárgyalás időpontjának a kitűzéséről.

A hivatalos értesítés szerint április 24-én tartják a meghallgatásokat a 12 polgári esküdt kiválasztására, és közülük május 2-án választják ki azt a három bírót, aki két hivatásos bíróval együtt alkotja majd a tárgyalást vezető bírói testületet. Kormányzati források a vádlottak nagy száma miatt elhúzódó tárgyalásra számítanak - jelentette a Los Tiempos bolíviai lap internetes kiadása.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak terroristák, akik meg akarták gyilkolni a bolíviai elnököt, és fegyveres milíciát szerveztek, hogy elszakítsák Santa Cruz tartományt az országtól. Ellenzéki körök és egyes diplomaták szerint viszont kreált ügyről van szó, és a háttérben a kormánynak az a szándéka áll, hogy lejárassa legbefolyásosabb, Santa Cruzban szervezkedő ellenfeleit.

2009. április 16-ának hajnalán a rendőrség bejelentette, hogy felszámolt egy terroristacsoportot. A rajtaütés során életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer. A csoportból Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Francisco Tádic Astorga azóta a San Pedro börtön rabja.

Bolíviában felemelték az előzetes letartóztatás maximális idejét 18-ról 36 hónapra, de Tóásó esetében ez a 36 hónap is lejár áprilisban.

A per 39 vádlottjának hozzátartozói és barátai a bolíviai kommandós akció hároméves évfordulójára, hétfőre virrasztás terveznek Santa Cruz egyik központi részén, a Szeptember 24. téren, hogy megmozdulásukkal széles körű, átlátható és részrehajlástól mentes vizsgálatot követeljenek.