Lebukott az atomerőműről füllentő Sarkozy

Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy francia elnök elismerte, hogy korábbi állításával ellentétben nem járt a fukusimai atomerőműben. Ezt az után közölte, hogy a közelgő elnökválasztáson nála esélyesebbnek tűnő Francois Hollande szocialista jelölt kérdőre vonta.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy francia elnök egy múlt pénteki kampányrendezvényen többek között kijelentette, hogy ellátogatott a fukusimai atomerőműbe egyik akkori miniszterével együtt. Mostanra azonban elismerte, hogy valójában nem járt ott - derül ki a BBC beszámolójából.

Sarkozy az után vallotta ezt be, hogy a közelgő elnökválasztáson legfőbb riválisának számító Francois Hollande megkérdőjelezte a fukusimai útról szóló állítását. Hollande kedden közölte, hogy utánanézett az elnök bejelentésének, és Sarkozy valójában soha nem is járt a tavalyi földrengés során súlyosan megrongálódott japán atomerőműben.

Sarkozy most egy interjúban elismerte, hogy ő maga nem látogatott el a létesítménybe, csak az ökológiai területért felelős akkori minisztere, Nathalie Kosciusko-Morizet. Az elnök egyúttal közölte, abszurdnak tartja, hogy a rivális szocialisták a fukusimai katasztrófával érvelnek a franciaországi atomenergia-függőség csökkentése mellett.

Franciaországban április 22-én tartják az elnökválasztás első, majd május 6-án a második fordulóját. Várhatóan a második körbe Sarkozy és Hollande fog bejutni, és a legfrissebb felmérések szerint a szocialista jelölt tűnik esélyesebbnek.