Luxusút a háborúba

Alternatív célpontok luxus hajóutak számára, Queen Mary II. Egyiptomban
Vágólapra másolva!
Szokatlan és izgalmas úti célokat vett fel luxushajóinak állomásai közé egy brit utazási társaság: Bejrút, Belfast és Algír az utóbbi években nem éppen turisztikai értékeik miatt szerepeltek a hírekben, a külügyminisztériumok pedig óvva intenek minden oda készülő turistát. Összegyűjtöttünk még néhány izgalmas helyet. Extrém menetrend vakmerő utazóknak.
Vágólapra másolva!

"Utasaink mindig új és izgalmas helyeket szeretnének felfedezni, így mi is mindig igyekszünk erre reagálni, és szokatlan kikötőket is az útvonalba iktatunk" - írta az [origo] megkeresésére a Thomson Cruises, a Tui utazási iroda luxushajóutakra szakosodott ága. Azért kerestük meg a brit székhelyű céget, mert a luxushajóutak megszokott megállói mellett jövőre több, az utóbbi években nem kimondottan turisztikai értékeikről elhíresült várost is felvettek hajóik útvonalára.

A számtalan viszályt látott Algírról, Bejrútról és Belfastról van szó, de bekerült az úti célok közé mások mellett Szevasztopol is. Egyik sem az a település, amelyről luxushajóutak jutnak az átlagember eszébe, sőt kettő közülük olyan országban van, amelynek felkeresésétől a brit és a magyar külügy egyaránt óva inti állampolgárait.

Most jöjjön, mielőtt túl népszerű lesz

A brit külügyminisztérium utazási tájékoztatójában ugyan megjegyzi, hogy Algériában egy megbízható utazási iroda által szervezett programmal, illetve a nagyvárosokra koncentráló üzleti látogatásokkal kapcsolatban nem merülnek fel biztonsági problémák, de figyelmeztet is, hogy az országban továbbra is nagy eséllyel követnek el terrortámadásokat. Példaként többek között egy idén februári robbantást említenek, amelyben egy autóbusz mellett robbantottak távirányítós pokolgépet az Algírtól keletre fekvő Budermesz tartományban.

Forrás: AFP/Farouk Batiche
Szemétszedők az algíri tengerparton

Algériában a múlt kedden is követtek el terrortámadást, az Algírtól alig 100 kilométerre keletre fekvő Kabilie térségben egy katonai konvoj mellett robbantottak ismeretlenek, megölve egy, és megsebesítve két katonát. A térség a magukat berbernek valló csoportok autonómiát követelő mozgalmának központja. A múlt héten a térségben három hasonló robbantás is volt, csütörtökön pedig a közeli Tizi-uzu városban támadtak rendőrökre fegyveresek, akik megöltek egy rendőrt, és megsebesítettek két másikat. Április elsején az ország távoli, déli térségében fekvő Tamanrasszetben egy öngyilkos robbantó 24 ember halálát okozta.

"Bejrút különösképp kozmopolita város, ötcsillagos luxusszállodákkal, ragyogó éjszakai élettel, és építészettel... sok úti beszámoló azt tanácsolja, hogy még most látogasson el ide, aki teheti, mielőtt túl népszerű lesz" - írja ajánlójában az utazási társaság. A brit külügy ugyanakkor arra figyelmezteti az országba készülőket, hogy általános fenyegetést jelent a terrorizmus, a támadások a külföldiek által gyakran látogatott helyeket is érhetik. Nagy körültekintést kérnek az utazóktól.

Nagy a veszélye annak is, hogy a szomszédos Szíriában dúló polgárháború Libanonra is kedvezőtlen hatással lesz. Az országban erős a szíriai befolyás, februárban például zavargás alakult ki az ország északi részében fekvő Tripoli kikötővárosban, a szíriai elnök mellett, illetve ellene tüntető csoportok között. A szíriai konfliktus könnyen felboríthatja a 15 év polgárháború örökségét cipelő, sokvallású Libanon ingatag társadalmi egyensúlyát. A kormány és a síita Hezbollah közötti ellentét odáig fajult, hogy az utóbbi a közelmúltban többször is átvette a főváros egyes részeinek irányítását.

Forrás: AFP/Joseph Eid
Bejrúti parti sétány

Izgatott várakozás

A Tui jelezte, szorosan együttműködnek a brit külügyminisztériummal és helyszíni megbízottjaikkal, hogy biztosítsák utasaik "biztonságos és élvezetes nyaralását". "Kisebb hajóinkkal képesek vagyunk olyan úti célokat is nyújtani, amelyeket mások nem, és úgy gondoljuk, utasaink nagyon izgatottan várják az új kínálatot" - írták.

Az [origo] a teljesség igénye nélkül összeszedett néhány további, a földközi-tengeri térségben fekvő, vagy onnan nem túlságosan hosszú hajóúttal elérhető várost, amelyek hasonló, sőt még nagyobb izgalmakat kínálnak, mint a Tui új úti céljai. Közös bennük, hogy a beutazást egyik helyre sem javasolja jó szívvel sem a brit, sem a magyar külügyminisztérium.

Latakia, Szíria - Bronzkori városok, homokos strandok és polgárháború

Az északabbra fekvő Latakia közelében egyben megmaradt bronzkori városok - Ugarit és Rasz ibn Hani - romjai között lehet bóklászni, de a terület római kori emlékekben is rendkívül gazdag. A napfény szerelmesei is megtalálják számításaikat: a várostól északra, az ősi romok közelében fekvő tengerparti szakaszt csak szíriai Cote D'Azurnak nevezik, amely ötcsillagos szállodáival és homokos strandjával a legnépszerűbb szíriai nyaralóhelyek egyike.

Forrás: AFP
Füst Latakia felett

Szíriában azonban több mint egy éve polgárháború zajlik, és a nemzetközi nyomásra nagy nehezen kialkudott tűzszünet is csupán egy napig, péntekig tartott. A fegyveres ellenzék és a kormányerők összecsapásaiban a tavaly március 15-én kirobbant kormányellenes tüntetések kezdete óta több mint tízezer ember halt meg, az áldozatok többsége civil volt. A harcok Latakia térségében tavaly nyáron csúcsosodtak ki: a szír hadsereg hadihajókról és harckocsikkal lőtte a városban aktív ellenzékieket. A várost és térségét zömében a hagyományosan a rezsim híveinek számító aleviták lakják, de a legfrissebb beszámolók szerint már az ő köreikben is egyre nagyobb a kiábrándultság a hatalmához véres eszközökkel ragaszkodó Asszád-rezsimmel szemben.

Gázai övezet, Palesztin területek - Középkori utcácskák, ősi templomok, rakétakilövők

Az alig több mint fél Budapestnyi területen összezsúfolódó 1,7 millió, zömében palesztin menekült lakta Gázai övezetben nincs kiemelkedő látványosság, bár említésre méltóak az izraeli telepesek 2005-ös kivonulása után hátramaradt strandok, és néhány, ősi templomok romjain épült régi mecset vagy a középkorban épített aranyárusok utcája Gázavárosban megérhet egy sétát, ha egyáltalán sikerül itt kikötnie a luxushajónak.

Forrás: AFP/Mohammed Abed
Hamaszos rendőrök és gyerekek a gázai strandon

A térséget ugyanis nem szabad megközelíteni sem a szárazföld, sem a tenger felől sem, miután Izrael és Egyiptom 2007-ben blokád alá vonta a területéről elkövetett rendszeres Izrael-ellenes akciók miatt. Az izraeli hadsereg minden hajót feltartóztat, amely megpróbálja megközelíteni a gázai partokat. Emlékezetes eset volt annak a flottának az esete, amely 2010 májusában próbált segélyszállítmányt vinni az övezet lakosainak. A hajókra helikopterekről és motorcsónakokból behatoló izraeli kommandósokat a flotta török vezérhajóján erőszakos ellenállás fogadta, az akcióban kilenc török aktivista vesztette életét. Az azóta is rendszeres, Izraelt érő rakétatámadások miatt gyakoriak az izraeli légierő akciói, legutóbb a múlt héten két ember sérült meg, amikor Rafah közelében légitámadást hajtottak végre rakétakilövésre készülő palesztinok ellen.

Tripoli, Líbia - A felfegyverzett hableány

A föníciaiak által alapított város gazdag látnivalókat kínál jóformán minden történelmi korszakból: Marcus Aurelius diadalíve, középkori hangulatú óvárosa, régi mecsetjei, oszmán-kori kútjai, vagy éppen az olasz gyarmati időkben épített, mecsetté alakított egykori pályaudvara miatt is megér egy megállót. Hófehér falai és a türkizkék tenger miatt gyakran nevezik a Földközi-tenger hableányának.

Forrás: AFP/Karim Sahib
A tripoli strand

A Moammer Kadhafi tábornok hatalmának megdöntéséig, illetve tavaly októberi megöléséig tartó polgárháborús helyzet még mindig nem rendeződött. Az országban szinte felmérhetetlen mennyiségű lőfegyver került a lakosság kezébe, a lövöldözések mindennaposak. A lakosok lövöldöznek örömükben, viták közben, bűncselekmények elkövetése során, vagy kadhafista ellenállók akcióiban - írja tájékoztatójában a magyar Külügyminisztérium. Az államhatalom gyenge, rossz a közbiztonság, a különböző csoportok és törzsek közötti konfliktusok rendre fegyveres összetűzésekkel végződnek, akár a nagyvárosok belső kerületeiben is. A helyzetet várhatóan tovább bonyolítják azok a választási gyűlések és tömegrendezvények, amelyekkel a június 23-ára kitűzött választásokra készülnek.

Nouadibou, Mauritánia - Európai autósok és emberrablók

Már csak a világ legnagyobb hajótemetője, és a világ leghosszabb vonata miatt is érdemes kikötni Mauritánia második legnagyobb városában, bár ezeken kívül sok más látnivaló nem akad, hacsak nem azok a tengerparti szélfútta homokkősziklák a várostól északkeletre, amelyek tövében előszeretettel táborozik a Budapest-Bamako rali mezőnye.

Forrás: AFP
Tengerpart Nouadhibou közelében

Nagy a terrortámadások és az emberrablások valószínűsége. Az országban is aktív az al-Kaida nyugat-szaharai szárnya, amelynek számlájára 2008 óta több mint 20 emberrablást és különböző fegyveres támadásokat írnak. A hetekben aktivizálta magáét a hadsereg is, amely nagyarányú házkutatásokba és útellenőrzésekbe kezdett a városban és térségében, hogy begyűjtse és kitoloncolja az illegális bevándorlókat, akik közül sokan a mauritániai kikötőkből igyekeznek eljutni a világ szerencsésebb vidékei felé.

Mogadishu, Szomália - Nyolc hónapja nyugalom

Az ide látogatók egy romjaiból és 21 év anarchiából éppen újjáéledni kezdő, reménykedő lakókkal teli várost találnak. Érdemes felkeresni az egykori elegáns tengerparti Sanghajnak nevezett negyedet, ahol a valaha elegáns szállodák romjai találhatóak, vagy a hírhedt Bakara piacot, a város legnagyobb piacát, ahol minden szükséges árut be lehet szerezni, legyen szó élelmiszerről, ruhaneműről, automata fegyverekről, gránátokról, lopott külföldi útlevelekről, vagy különböző hamisított okmányokról.

Forrás: AFP/Mohamed Abdiwahab
Halászok Mogadishuban

Mogadishuban sokszor kísért még a véres múlt árnya. Heti rendszerességgel robbannak a bombák, és éppen a múlt héten követtek el öngyilkos merényletet a helyi nemzeti színház megnyitóján. A brit külügy továbbra is azon országok közé sorolja Szomáliát, ahova egyáltalán nem ajánlott utazni. A város azonban lassan kezd feléledni a New York Times április eleji beszámolója szerint. A látogatókat például már nem azzal az agyonfénymásolt, alig olvasható bejelentkező adatlappal fogadják, amelyen a nevük és címük mellett fegyverük kaliberét is meg kellett adniuk. A helyi lakosok 1991 óta nem tapasztaltak ilyen hosszú ideig - nyolc hónapja tartó - viszonylagos nyugalmat az utcákon. Ugyancsak 21 éve nem volt példa arra sem, hogy a várost egy hatóság ellenőrizze: a szélsőséges muszlim al-Sahab milíciát tavaly augusztusban kiűző Afrikai Unió 10 ezer fős hadereje.

Áden, Jemen - Homokos strand a fekete sziklák tövében

Már a kialudt vulkán kráterében fekvő ádeni óváros régi házai, a közelükben fekvő, vulkáni kőzetből kivájt ősi víztározók, régi mecsetek, a 11. század óta folyamatosan használatban lévő Szira erőd, vagy a Gold Mohur városrész festői, fekete sziklák övezte homokos strandjai miatt is érdemes itt kikötni.

Forrás: AFP
Katonai ellenőrzőpont Ádenben

Jemennek egyetlen része, így Áden sem mentes az erőszaktól - figyelmeztet a brit külügy. Ali Abdullah Száleh jemeni elnök volt a negyedik vezető, akit megbuktattak a tavaly januárban ide is elérő arab tavasz során, bár az elnök egészen novemberig ragaszkodott hatalmához. Az országot a polgárháború szélére sodorta a hatalomért zajló küzdelem, a zavaros állapotok miatt új erőre kapott az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is. Az Arab-félsziget al-Kaidája számos terrortámadást követett el az országban, még az után is, hogy tavaly szeptemberben rakétatámadásban végeztek a szervezet egyik legveszélyesebb vezetőjével, az amerikai születésű Anvar al-Avlakival. Januárban Ádenben egy hírszerző tiszteket szállító buszt támadtak meg fegyveresek. A tüntetések szétverése és a törzsi hátterű fegyveres összecsapások halálos áldozatainak számát több százra teszik tavaly január óta.