Fényűző esküvőkre és villák felújítására költötték el az uniós pénzt

Vágólapra másolva!
Nápoly közelében egy 63 tagból álló banda 400 millió forintnyi uniós forrást sikkasztott el, és a saját vagyonuk gyarapítására használták a régió turisztikai fejlesztésére szánt pénzt.
Vágólapra másolva!

Az olasz adórendőrség szerint villák felújítására és pazar esküvőkre költötték az Európai Unió által az idegenforgalmi ágazat fejlesztésére szánt támogatásokat Calabria régióban - írja a BBC.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség 63 személy ellen indított nyomozást, amelynek során bankszámlákat zároltak, illetve autókat és egyéb értéktárgyakat foglaltak le összesen egymillió euró, vagyis durván 300 millió forint értékben. A 63 személyt közpénzekkel való visszaéléssel, sikkasztással és okirat-hamisítással gyanúsítják.

A gyanúsítottak többsége Vibo Valentia település lakója, amely a 'Ndrangheta bűnszervezet központjának számító Calabria régióban, Nápolytól délre található. A feltételezett elkövetők között van két, a régió fejlesztései pénzeinek elosztását felügyelő tisztviselő is.

A hatóságok szerint a gyanúsítottak legalább 1,3 millió eurónyi, az EU-tól és az olasz államtól származó támogatást sikkasztottak el, amelyet eredetileg Vibo Valentia idegenforgalmi szektorának fejlesztésére kellett volna költeni. Az érintett személyek ehelyett otthonuk bővítésére és bebútorozására, valamint nászajándékokra és barátaiknak adott televíziók, bútorok vásárlására költötték a pénzt.

Az adórendőrség közlése szerint a bűntény súlyosságát növeli, hogy a régiónak égető szüksége lenne a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére.