A toulouse-i gyilkos nevét kiabálta egy fegyverrel hadonászó férfi

Vágólapra másolva!
Hatalmas pánikot keltett pénteken a párizsi metróban egy automata pisztollyal fenyegetőző férfi, aki a hét ember életét kioltó toulouse-i tömeggyilkos nevét kiabálta. A zavartnak tűnő embert a rendőrök őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!

"Én vagyok Mohamed Merah. Megölöm magát" - kiabálta a toulouse-i gyilkos nevét egy marokkói származású harmincéves férfi, aki egy 45-ös Colt típusú fegyverrel fenyegetett meg egy utast a reggeli csúcsforgalomban az északi elővárosok felé tartó 13-as metróvonal egyik szerelvényében a saint-denis-i egyetem megállója előtt. Szemtanúk szerint a férfi nem tűnt teljesen beszámíthatónak.

A fegyver nem volt megtöltve, amikor a férfi fenyegetőzni kezdett, de utóbb két teli tölténytárat találtak nála a rendőrök, összesen 16 tölténnyel. A prefektúra szerint a tettes valamivel 9 óra után kezdett el hadonászni a pisztollyal, közvetlenül fenyegette az utasokat, majd az egyik nála lévő töltény a földre esett. Egy utas ekkor meghúzta a vészféket, a szerelvény vezetője pedig megállította a metrót, hátrasietett abba a kocsiba, amelyikben a fenyegetőző férfi volt, s az utasokat átterelte egy másik kocsiba.

A tettes kihasználva a pánikot, kiugrott a metróból, és a síneken át kezdett el menekülni, majd az alagútban elbújt egy technikai helyiségben. A rendőrök ott vették őrizetbe néhány perccel később. Az akcióban senki nem sérült meg. A forgalom közel egy órán át szünetelt az érintett metróvonalon. Az áramot ez idő alatt a rendőrség kérésére lekapcsolták, hogy ezzel is megakadályozzák a férfi menekülését. Az utasoknak teljes sötétségben kellett a kocsikban megvárniuk a rendőrségi akció végét.

Letartóztatásakor a férfi - akinek már tucatnyi bűncselekmény miatt korábban is volt dolga a rendőrséggel - azt mondta, hogy Mohamed Merah "csodálója". Franciaországot megrázta annak a terroristának az ámokfutása, aki március 11-én és 15-én Toulouse-ban a közeli Montaubanban lelőtte a francia hadsereg három katonáját, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola egy diákjával és tanárával, valamint az utóbbi két gyermekével végzett. A 23 éves Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalások során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett. A terroristát március 22-én lőtték le a rendőrök abban a toulouse-i lakásban, ahol 32 órával korábban elbarikádozta magát.