Szamárszobrot állítottak iraki kurdok

Vágólapra másolva!
Függetlenségi harcuk egyik fő támasza, és egyben pártjuk névadója tiszteletére állítottak szobrot iraki kurdok. Az ünnepelt egy jól öltözött szamár.
Vágólapra másolva!

Az iraki szamárpárt bronzszobrot állított a párt névadó állatának Szuleimáníja központjában. Az iraki Kurdisztán második legnagyobb városában elhelyezett, 1,8 méter magas és 1,1 méter széles mellszobor a szamarat ingben, nyakkendőben és zakóban ábrázolja.

Az iraki kurd felkelők különösen tisztelik a szamarakat. Ezek ugyanis nagy segítségükre voltak függetlenségi harcukban: cipelték a fegyveresek felszerelését a nehezen járható hegyvidéki terepeken.

Kurdok egy csoportja 2005-ben Szamarak Pártja néven politikai pártot is alapított. Ennek főtitkára, Omár Kalol az avatás alkalmával kifejezte reményét, hogy a szobor arra ösztönzi a kurdokat, hogy minél jobban bánjanak az állatokkal, és különösen a szamarakkal, amelyeket az arab világban nem nagyon tartanak becsben. A párt pénzügyi segítséget kért a kurdisztáni kormányzattól, hogy rádiót indíthasson, szintén Szamár néven.