Nyugalomban telt tűzszünet első napja Szíriában

Vágólapra másolva!
Nem hajlandó visszavonni csapatait a védelmi minisztérium a szíriai városokból, de összecsapásokról nem érkeztekhírek. A szíriai béke csütörtökön hajnalban lépett életbe.
Vágólapra másolva!

Nem érkeztek hírek összecsapásokról csütörtök reggel Szíriából, miután Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervének megfelelően reggel 6 órától (magyar idő szerint hajnali 5-től) mind a kormányerők, mind a lázadók leállították a hadműveleteiket az országban.

A szíriai védelmi minisztérium közölte, egyelőre nem vonják vissza a csapatokat a városokból. Egy kormánypárti lap csütörtökön azt írta, hogy az Annan-terv azon része, hogy vonják vissza a hadsereget a városokból, "nyilvánvaló agresszió Szíria szuverenitása ellen". A hadsereg felelős a biztonságért, a stabilitásért és azért, hogy megvédje a lakosságot "a külföldi összeesküvéssel és a terrorcselekményekkel szemben". A katonák visszatérnek a laktanyákba, amint teljesítették ezt a küldetést - írta a szíriai kormány lapja.

A Skynews csütörtök délutáni cikkében arról írt, hogy a szíriai nemzeti tanács szerint három civil is meghalt a hajnalban életbe lépő béke megkezdése óta. A szíriai állami média is elsimeri, hogy voltak kisebb összecsapások hajnal óta, amit a szíriai rezsim terroristák számlájára ír, akik mepróbálják destabilizálni a szíriai békét. A köztévé azt is hírül adta, hogy "terroristák" pokolgépet robbantottak fel reggel egy út szélén az ott elhaladó, katonákat munkába szállító autóbusz mellett az északi Aleppóban, és a detonáció megölt egy alezredest, legkevesebb 24 katonát és civilt pedig megsebesített.

Tüntetnének az ellenzékiek

A tűzszünet életbe lépése után tömegtüntetésekre hívott föl az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács évtizedek óta száműzetésben élő elnöke. Burhan Galjún - aki a Sorbonne egyetemen ad elő Párizsban - azt mondta, az Annan-terv garantálja a békés tüntetéshez való jogot. Nem lenne semmi értelme a fegyvernyugvásnak, ha a nép nem tüntethetne a pluralista, demokratikus kormányformába való átmenetért - mondta az ellenzéki vezető. Megismételte, hogy a legkevésbé sem szabad megbízni Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerében.

Előzőleg szíriai ellenzékiek azt mondták, tiltakozók lepnék el a szíriai városok utcáit, ha Aszad kivonná a katonákat. Ugyanakkor figyelmeztettek arra, a rezsim a hadsereg nélkül is megőrizheti fennhatóságát félkatonai egységek, és más biztonsági szervek útján.

A szíriai belügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy amnesztiában szándékozik részesíteni mindazokat, akiknek "nem tapad vér a kezéhez" - közölte az állami tv. "A belügyminisztérium felszólítja azokat a fegyvereseket, akiknek nem tapad vér a kezéhez, hogy jelentkezzenek a legközelebbi rendőrőrsön, és adják le fegyvereiket" - hangoztatta a televízió, azt ígérve, hogy a jelentkezők szabadon távozhatnak, és nem indul ellenük eljárás.