Hatszáz forintos vizitdíjat szeretne a cseh kormány

Vágólapra másolva!
A költségvetési hiány leszorítása érdekében áfaemelést és a vagyonosok megadóztatását tervező cseh kormány az egészségügyi bevételeket a vizitdíj 50 koronára emelésével növelné.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi ellátásért fizetendő díjak rendszerének átalakítására készül a cseh kormány. Az egészségügyi miniszterhelyettes csütörtöki tájékoztatása szerint a jelenlegi 30 koronáról (hozzávetőleg 360 forintról) 50 koronára (600 forintra) emelnék például az orvosi rendelőkben fizetendő vizitdíjat.

A pácienseknek többet kellene fizetniük az olyan speciális vizsgálatokért is, amelyeket nem írt elő a körzeti orvos. A minisztérium bővíteni tervezi azoknak a kezeléseknek és anyagoknak a körét is, amelyeket nem fedez az állami egészségbiztosítás. A tervezett változtatásokat azonban az alkotmánybíróságnak még jóvá kell hagynia.

A vizitdíj tervezett megemelése mellett a cseh kormány más lépésekkel is növelni kívánja a költségvetési bevételeket a GDP-hez mért hiány leszorítása érdekében. A három koalíciós párt és a kormány által elfogadott megszorító csomag szerint 2013-ban és 2014-ben emelkedik az áfa, miközben nyugdíjak növekedése jelentősen mérséklődik. Emellett a gazdagokra különadót vetnek ki, és bevezetik az egyetemi beiratkozási díjat.