Észak-Korea megkezdte rakétája feltöltését üzemanyaggal

Vágólapra másolva!
Phenjan a napokban készül fellőni egy műholdat, de dél-koreai és nyugati szakértők szerint valójában nagy hatótávolságú rakétáját akarja kipróbálni.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea szerda reggel elkezdte üzemanyaggal feltölteni azt a nagy hatótávolságú rakétát, amellyel a következő napokban műholdat akar felbocsátani - közölte a phenjani űrtechnológiai hivatal vezetője.

Pak Csang Ho külföldi újságíróknak számolt be a feltöltés megkezdéséről, de azt nem árulta el, hogy a műveletet mikorra fejezik be. A műholdfelbocsátás a csütörtöktől hétfőig terjedő időszakban várható.

Dél-koreai és nyugati szakértők szerint Phenjan a műhold-fellövéssel valójában legújabb, nagy hatótávolságú rakétáját akarja kipróbálni. A nemzetközi közösség felszólította Phenjant, tegyen le terve végrehajtásáról. Az észak-koreai kilövésre a szomszédos országok is készülnek: Dél-Korea és Japán már közölte, hogy lelövi a rakétát, ha az veszélyezteti az ország területét, a Fülöp-szigetek pedig átirányította a légi- és tengeri közlekedést. Szöul figyelmeztette a phenjani vezetést, hogy további elszigetelődés fenyegeti az országot, ha fellövi a műholdat.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden arról beszélt, hogy a műhold fellövése közvetlen veszélyt jelent a régió biztonságára.

Pak Csang Ho szerint "ostobaság" nagy hatótávolságú rakétával végrehajtandó kísérlettel kapcsolatba hozni a műholdfelbocsátást. Mint mondta: az ilyen az állítások cáfolata érdekében Kim Dzsong Un államvezető személyesen adott utasítást arra, hogy külföldi újságírókat hívjanak meg az indítás helyszínére, és teljes átláthatóságot biztosítsanak az eseménynek. Pak hozzátette, hogy a meteorológiai műholdról érkező adatokat Észak-Korea kész megosztani más országokkal.