Emberöléssel vádolják a kapucnis fiút lelövő polgárőrt

Vágólapra másolva!
Az önkéntes polgárőr még februárban lőtt agyon - állítása szerint önvédelemből - egy 17 éves afroamerikai fiút. A vásárolni induló áldozatot azért találta gyanúsnak, mert kapucnis pulóvert viselt.
Vágólapra másolva!

Hirtelen felindulásból elkövetett emberöléssel vádolják George Zimmerman polgárőrt, aki február 26-án a floridai Sanfordban lelőtte a 17 éves Trayvon Martint - jelentette be szerdán Angela Corey különleges ügyész. Zimmermant a hatóságok őrizetbe vették, és óvadék ellenében sem bocsátható szabadlábra. A férfit a hatóságok eddig nem vonták felelősségre, mert önvédelemre hivatkozott. Az ügyész megígérte, hogy a vádlottat 24 órán belül bíróság elé állítják. Elítélése esetén a 28 éves polgárőrparancsnokra 25 évtől életfogytig tartó, letöltendő szabadságvesztést szabhatnak ki.

Az eset Amerika-szerte tiltakozásokat indított el, Bobby Rush demokratapárti képviselő például csuklyát húzott a fejére az ülésteremben, így tiltakozva a miatt, hogy Zimmermant még mindig nem vonták felelősségre. Az afroamerikai politikus felszólalása közben levette a zakóját, és az alatta viselt pulóver kapucniját a fejére húzta, a szemüvegét pedig napszemüveggel cserélte fel. "Csak attól, hogy valaki csuklyát visel, nem válik banditává" - hangoztatta Rush.

A 17 éves fiú február 26-án az Orlandóhoz közeli Sanfordban halt meg, miután elindult szállásáról édességet venni, de a települési önkéntes polgárőrség vezetője, a 28 Zimmerman gyanúsnak találta őt - a hírek szerint azért, mert kapucnis pulóvert viselt -, követni kezdte, majd dulakodás után agyonlőtte.