Putyin belemenne, hogy korlátozzák újraválaszthatóságát

Vágólapra másolva!
Egy javaslat bezárná azt a kiskaput az orosz alkotmányban, amely lehetővé tette, hogy Vlagyimir Putyin újraválasztott elnök két ciklus után egyet kihagyva ismét elnökként szolgáljon. A javaslatot Putyin sem utasítja el.
Vágólapra másolva!

Nincs ellenére Vlagyimir Putyinnak, hogy eltöröljék az orosz alkotmánynak azt a szakaszát, amely lehetővé tette, hogy harmadszorra is jelöltethesse magát az elnöki posztra. "Azt hiszem ésszerű. Érdemes átgondolni az összes frakcióval" - mondta a RIA Novoszty orosz hírügynökség szerint az orosz miniszterelnök.

A javaslat értelmében, az orosz alkotmánynak az elnöki poszt korlátozására vonatkozó cikkelyében az "Ugyanaz a személy nem töltheti be két egymást követő ciklusnál tovább az Orosz Föderáció elnöki posztját" szövegben a "két egymást követő ciklusnál" helyett "két ciklusnál" szerepelne. Ezzel bezárnák azt a kiskaput, amely lehetővé tette Putyin számára, hogy két egymást követő elnöki ciklusa után 2008-ban miniszterelnöknek álljon, majd négy év után újra induljon az elnöki posztért, amelynek időközben négy évről hat évre emelték az időtartamát.

Ha marad az eredeti megfogalmazás, Putyin 2018-ban még egyszer megpróbálkozhatna az elnökséggel.