A szíriai elnök meggyőzte Kofi Annant

Vágólapra másolva!
Az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja szerint Szíria ígéretet tett a tűzszünet tiszteletben tartására. Csütörtöktől javulhat a helyzet az országban, ha Bassár el-Aszad tartja a szavát.  A Reuters arról számolt be, hogy helyi televízióban elhangzott: csütörtök reggel a hadsereg befejezi műveleteit.
Vágólapra másolva!

A szíriai kormány tiszteletben tartja a felkelők és a kormányerők közötti tűzszünetet; erről 24 órával a meghirdetett határidő előtt értesítették Kofi Annant. Az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja szerdán, teheráni látogatása előtt kijelentette, hogy erre biztosítékokat kapott Szíriától. Ha mindenki megtartja adott szavát, akkor csütörtökön - damaszkuszi idő szerint - reggel hat órától javulnak a körülmények az országban. A Reuters arról számolt be, hogy helyi televízióban elhangzott: csütörtök reggel a hadsereg befejezi műveleteit.

A közvetítő Teheránban Damaszkusz legfőbb szövetségesének, Iránnak a vezetőivel folytatott megbeszéléseket.

Mindeddig Szíria nem sok jelét adta annak, hogy tiszteletben tartaná a tűzszünetet. A keddről szerdára virradó éjszaka csaknem százan haltak meg Homszban és más városokban. Lövéseket jelentettek a szíriai-török határról is.

Annan elismerte, hogy Damaszkusz további biztosítékokat akar arra, hogy az ellenzéki erők is felhagynak a harcokkal. Az ENSZ különmegbízottja ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a régió nem viselne el egy újabb "sokkot", és figyelmeztetett, hogy "elképzelhetetlen következményei" lesznek annak, ha Szíria elszámítja magát, és további hibákat követ el.