Még korai a szíriai béketerv kudarcáról beszélni

Vágólapra másolva!
A szíriai vérontás feltételek nélküli beszűntetését követelte Kofi Annan kedden Törökországban, miután kedden tovább folytatódtak a harcok Szíriában. Az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának hatpontos béketervét a szíriai rezsim és a lázadók is elfogadták április elején.
Vágólapra másolva!

A szíriai vérontás előfeltételek nélküli beszüntetésére szólított fel kedden Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja.

A törökországi Hatayban, egy szíriai menekültek számára létesített menekülttáborban tett látogatása után Annan kijelentette: Szíriában a katonai aktivitás eszkalációja figyelhető meg, de a békét célzó erőfeszítéseket folytatni kell, és még korai az ő béketervének kudarcáról beszélni. Burhán Galjún, a Szíriai Nemzeti Tanács - a szíriai ellenzék fő szervezete - elnöke a tűzszünet azonnali betartására szólította fel a damaszkuszi rezsimet.

A szíriai hadsereg városokból való kivonására szabott kedd reggeli határidő lejártakor nem volt jele annak, hogy a kormányellenes lázadás sújtotta arab országban valóra vált volna a nemzetközi közvetítéssel tető alá hozott tűzszüneti megállapodás. Több helyen is folytatódtak a bombázások, függetlenül attól, hogy a szíriai hadsereg állítása szerint megkezdte a csapatok kivonását bizonyos területekről. Kína, Oroszország és Törökország a harcok mielőbbi beszüntetését követeli.

Bassár el-Aszad szíriai elnök április 2-án elfogadta a Kofi Annan nevével fémjelzett hatpontos béketervet. Aszad kormánya azonban vasárnap váratlanul új feltételt szabott, követelve, hogy az ellenzék írásban szavatolja a fegyverletételt. Az ellenzék erre nem volt hajlandó, de közölte, hogy betartja a tűzszüneti megállapodást.