Nem védett meg a strasbourgi bíróság egy radikális imámot

Vágólapra másolva!
Az európai emberi jogi bíróság úgy döntött, hogy kiadható Abu Hamza és négy társa az Egyesült Államoknak. A radikális nézeteiről ismert imámot az USA-ban terrorizmus vádjával akarják bíróság elé állítani.
Vágólapra másolva!

Jogszerűen kiadhatják az erőszakos szélsőségesek nagy-britanniai megtestesítőjét, Abu Hamza radikális iszlám hitszónokot az Egyesült Államoknak, döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága. A strasbourgi bíróság szerint Abu Hamzának és négy társának nem sérülnek majd az emberi jogai, ha az USA-ban állnak bíróság elé - számol be az esetről a brit Guardian.

A bíróság szerint további információra van szükségük Hamza egyik segítője, Haroon Aswat mentális állapotáról, ezért az ő ügyében még nem döntöttek. A férfiak még fellebbezhetnek a bíróság nagytanácsához, de az ilyen fellebbezés ritkán sikeres.

Hamzát hét év börtönbüntetésre ítéltek Londonban még 2006-ban, gyilkosságra és terrorra bujtogatás gyanúja miatt. A házkutatásokon londoni otthonában több ezer felvételt találtak, amelyeken a radikális imám egyebek mellett arra szólítja fel híveit, hogy ha szükséges, konyhakéssel és patkányméreggel is irtsák a hitetleneket.

Már korábban az USA-ba akarták küldeni, de a kiadatási folyamat leállt, mert ügyvédei az emberi jogi bírósághoz fordultak. Az amerikai hatóságok a kiadatását többek között egy 16 nyugati turistát érintő 1998-as jemeni túszszedés, valamint az afganisztáni terrorcselekmények támogatása miatt kérték. Azzal is megvádolták, hogy kiképzőtábort akart létrehozni 1999-ben Oregonban.

A bíróság akkor megakasztotta a kiadatási folyamatot, azzal érvelve, hogy ha kiadnák az Egyesült Államoknak a feltételezett terroristákat, ott egy maximális biztonságú börtönben helyeznék el őket, rendkívül szigorú körülmények között. A strasbourgi testület szerint ez az elhelyezés sértheti a kínzás elleni egyezményt, és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának az embertelen és megalázó bánásmódot tiltó passzusát. Hamzáék esetében most az USA-nak írásbeli biztosítékot kellett adnia, hogy nem szab ki halálbüntetést, és nem állítja őket olyan típusú törvényszék elé, mint amilyen a guantánamói.