Két éve zuhant le Lech Kaczynski gépe

Vágólapra másolva!
Két éve annak, hogy a nyugat-oroszországi Szmolenszknél a földnek csapódott Lech Kaczynski elnök különgépe. Ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski szerint merénylet történt, és ebben hisz a lengyelek 18 százaléka is.
Vágólapra másolva!

Kedden két éve, hogy a nyugat-oroszországi Szmolenszknél sűrű ködben leszállás közben a földnek csapódott Lech Kaczynski elnök különgépe. A balesetben meghalt a repülőgép összes utasa - lengyel állami, egyházi és katonai vezetők - és a teljes személyzet.

"Van egy olyan érzésem, hogy Lech Kaczynski elnököt meggyilkolták" - mondta Jaroslaw Kaczynski az Onet lengyel hírportálnak. Szerinte Lengyelországban és külföldön is vannak, akiknek érdekében állt Lech Kaczynski halála. "Végre ki kell derülnie az igazságnak. Sok minden arra utal, hogy merénylet történt" - mondta az ellenzéki politikus.

Lengyelországban már nem sokkal a baleset után megjelentek összeesküvés-elméletek, amelyek szerint merénylet történt Szmolenszknél. A Gazeta Wyborcza felmérése szerint a lengyelek 18 százaléka ad hitelt a merényletről szóló teóriáknak. Huszonnyolc százalék mondta azt, hogy a pilóta hibája okozta a balesetet, ahogy azt a hivatalos lengyel és orosz vizsgálat is megállapította. Nagyjából ugyanennyien - 32 százalék - gondolják úgy, hogy az orosz és a lengyel hatóságok nem mondták el a teljes igazságot a baleset körülményeiről.

Az orosz jelentés szerint Andrzej Blasik, a lengyel légierő főparancsnoka és az elnök protokollfőnöke a biztonsági előírásokat megsértve a pilótafülkében tartózkodott a baleset időpontjában. Feltehetően nyomást gyakoroltak a pilótákra, hogy a szmolenszki légiirányítók utasítása ellenére kíséreljék meg a leszállást, és ez vezetett a katasztrófához.

A hivatalos lengyel vizsgálat szerint a rendkívüli időjárási körülmények, a lengyel személyzet kiképzésének hiányosságai, a túl nagy sebesség és a veszélyesen alacsony magasságba ereszkedés, valamint az orosz irányítótorony által adott téves adatok együttesen okozták a Tu-154-es lengyel kormánygép 2010. április 10-i katasztrófáját Szmolenszk mellett.