Gyilkossággal gyanúsítják a kegyvesztett kínai politikus feleségét

Vágólapra másolva!
Egy angol üzletember rejtélyes halálába már belebukott Kína egykori legnépszerűbb, az ország majdani vezetőjének tippelt politikusa. Most kiderült, a gyilkossággal valójában feleségét gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Kicsapták a Kínai Kommunista Párt politikai, illetve központi bizottságából is Po Hszi-lajt, akit bő másfél hónapja még az ország egyik legsikeresebb feltörekvő politikusának tartottak. Márciusban azonban elérte őt az utóbbi évek egyik legnagyobb és immár Nagy-Britanniáig elérő politikai-bűnügyi botránya. Po Hszi-lajnak akkor távoznia kellett Csungking város polgármesteri posztjáról.

Po Hszi-laj kálváriája akkor indult, amikor korábbi szövetségese és beosztottja, Csungking város rendőrfőnöke február elején elmenekült, és menedéket kért a szomszédos Szecsuán tartomány amerikai konzulátusán. A rendőrfőnök, Vang Li-csün végül feladta magát, ám ezzel elindultak a találgatások arról, hogy egy brit üzletember igen gyanús csungkingi halálában a polgármester játszotta a főszerepet.

Ezt erősítették meg brit és amerikai lapok értesülései, amelyek szerint az e kapcsolatot felismerő rendőrfőnök valószínűleg Po Hszi-laj haragja miatt menekült. A rendőr a gyanú szerint nyomozást indított Heywood halála miatt, és arra jutott, hogy abban saját főnökének, Po Hszi-lajnak a családja is érintett lehet, de az ügyet megpróbálták eltussolni.

Neil Heywoodot tavaly novemberben egy szállodai szobában találták holtan. Tudták róla, hogy jól ismeri a kínai politikai és gazdasági elitet, tanácsaiért komoly összegeket fizettek a Kína felé terjeszkedő brit cégek, és már novemberben is gyanús jelek utaltak arra, hogy valami nem tiszta a halála körül. Holttestét sebtében, boncolás vagy halottszemle nélkül elhamvasztották, így nem nyílt lehetőség a halál valódi okának megállapítására. A hamvakért Kínába utazó családtagoknak azt mondták, hogy szívroham végzett vele, a helyi brit nagykövetségnek pedig azt, hogy alkoholmérgezésben hunyt el, miután túl sokat ivott szállodai szobájában. Ismerői szerint azonban Heywood soha nem volt nagy ivó. Azt viszont sokan tudták, hogy igen jó kapcsolatot ápolt magával a polgármesterrel.

A kínai hivatalos hírügynökség kedden nem sokkal azután, hogy Po Hszi-lajt eltávolították a párt vezető testületeiből, bejelentette: a rendőrség a volt polgármester feleségét gyanúsítja Neil Heywood megölésével. A nőt őrizetbe is vették. Arról azonban, hogy a kegyvesztett politikus felesége mit követett el, egyelőre nem szivárogtak ki információk.