A bevándorlók feljelentésére buzdítanak Belgiumban

Vágólapra másolva!
Egy belga szélsőjobboldali párt olyan honlapot hozott létre, amelyen a helyi lakosok feljelenthetik a szabályokat nem betartó illegális bevándorlókat. A párt a honlap segítségével akarja összeállítani az illegális bevándorlás fekete könyvét.
Vágólapra másolva!

Hollandia után a belgiumi Antwerpenben is létrehoztak olyan honlapot, amely a bevándorlók "feljelentésére" biztosít lehetőséget. Az internetes fórumot megteremtő, szélsőjobboldali irányultságú, Vlaams Belang (Flamand Érdek) nevű párt flandriai parlamenti frakcióvezetője, Filip Dewinter azzal indokolta a lépést, hogy a Belgiumban menedéket kérőknek csak mintegy egynegyede kapja meg az igényelt státuszt, hiszen a túlnyomó többségük nincs üldöztetésnek kitéve hazájában, csupán "gazdasági menekült". Dewinter szerint a honlap arra szolgál, hogy az illegális bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket - társadalombiztosítási csalást, fekete foglalkoztatást és akár súlyosabb eseteket is - legyen hol névtelenül bejelenteni.

A flamand nacionalista politikus kiadta a jelszót, hogy az illegális bevándorlókat haza kell zsuppolni, semmi keresnivalójuk nincs Flandriában. Azt állította, hogy a kormányzat a szőnyeg alá söpri a problémákat, és hogy pártja a tények összegyűjtésével az illegális bevándorlás "fekete könyvét" kívánja összeállítani. Dewinter szerint a honlap adatait a rendőrségnek is továbbítani fogják.

Korábban Hollandiában váltott ki nagy felháborodást, hogy a Geert Wilders vezette szélsőséges PVV párt létrehozott olyan honlapot, amelyen azt lehet bejelenteni, ha hollandok rovására kelet-európaiakkal töltenek be munkahelyeket. A jobboldali liberális holland kormány elhatárolódott ugyan a PVV akciójától, de nem volt hajlandó azt kifejezetten elítélni, mert a parlamentben szüksége van a kormányt kívülről támogató szélsőjobboldali képviselők voksaira is.

Belgiumban a szövetségi kormány nincs ráutalva a szélsőségesek támogatására, de a holland és a francia nyelvű országrész kettészakítására törekvő flamand nacionalisták körében van táptalaja az erőteljes bevándorlóellenességnek.