Utoljára szólt a szíriai kormánynak az ENSZ-főtitkár

Vágólapra másolva!
Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára újra arra kérte a szíriai kormányt, hogy azonnal szüntesse be a civilek elleni fegyveres műveleteket, és tartsa tiszteletben a korábban vállalt kötelezettségeit, amelyek értelmében kedd reggelig a kormánycsapatokat kivonják a városokból és a falvakból.
Vágólapra másolva!

Ismét, immár az utolsó felhívást intézte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn a szíriai kormányhoz a civilek elleni fegyveres támadások leállítása érdekében, néhány órával annak a határidőnek a lejárta előtt, ameddig Damaszkusznak a tűzszüneti terv értelmében ki kell vonnia csapatait a városokból. Ban Ki Mun szóvivője, Martin Nesirky a világszervezet New York-i székházában elmondta: a főtitkár ismét kéri a szíriai kormányt arra, hogy azonnal szüntesse be a civilek elleni fegyveres műveleteket, és tartsa tiszteletben a Kofi Annannal (az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjával) szemben vállalt kötelezettségeit.

Az Annan által a szíriai helyzet rendezése érdekében kidolgozott tűzszüneti terv előírja, hogy a szíriai kormánycsapatokat kedd reggelig vonják ki a városokból és a falvakból, és a következő 48 órában a szembenálló felek szüntessenek be minden ellenségeskedést. Az ENSZ szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök április 2-án elfogadta a tervet. A szíriai kormány vasárnap viszont azzal az új követeléssel állt elő, hogy az ellenzék a csapatkivonás megkezdése előtt írásban szavatolja a fegyverletételt. Az ellenzék erre nem volt hajlandó, de közölte, hogy betartja a megállapodást.

Az Egyesült Államok hétfőn úgy vélte, egyetlen jel sem utal arra, hogy Aszad elnök betartaná a tűzszüneti megállapodást. Az ENSZ szerint az egy éve tartó erőszak - a kormányellenes tüntetőkkel szembeni fellépés, a fegyveres ellenzék és a rendfenntartók közötti harcok - miatt több mint 9 ezer ember vesztette életét Szíriában, míg további 40 ezren elmenekültek a közel-keleti országból.

A szíriai helyzetről szóló összes cikkünket itt olvashatja.