A brit kormány tudtával adtak Kadhafi kezére líbiai ellenzékieket

Vágólapra másolva!
A brit kormány tudtával vállalt részt 2004-ben az ország titkosszolgálata egy terroristagyanús líbiai ellenzéki vezetőnek a Kadhafi-rezsim kezére juttatásában. A férfi Líbiában börtönbe került, és állítása szerint megkínozták - írja a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.
Vágólapra másolva!

A BBC idéz egy levelet, amelyet a brit hírszerzés, az MI6 vezetője írt Abdel Hakim Belhadzs kiadatásáról Kadhafi akkori kémfőnökének, Músza Kusszának. Sir Mark Allen ebben gratulált ahhoz, hogy a "küldemény" rendben megérkezett, és emlékeztetett rá, hogy a szükséges információt ők szállították.

A levelet Kussza egykori tripoli főhadiszállásának romjai között találták meg. Az épületet a NATO erői bombázták le a tavaly véget ért líbiai polgárháború idején. A brit kormányok edig tagadták, hogy az MI6-nek része lett volna az illegális kiadatásban. A jelenlegi konzervatív kormány ugyan vizsgálatot indított az ügyben, de felfüggesztette azt, amikor kiderült, hogy az amerikai hatóságok is vizsgálódnak.

Az akciót ugyanis valószínűleg az amerikai hírszerzés, a CIA hajtotta végre: az MI6 információja alapján a thaiföldi Bangkokban elfogta Belhadzsot, és titokban Líbiába szállította. Az egyik Kadhafi-ellenes iszlám ellenzéki csoportot vezető Belhadzsról a brit szolgálat azt gyanította, muszlim fiatalokat toboroz Nagy-Britanniában ahhoz, hogy Irakban a szövetségesek ellen harcoljanak.

A BBC tudósítója szerint a levélben foglaltak egyértelműen arra utalnak, hogy az MI6 nem saját szakállára, hanem az akkori munkáspárti brit kormány hozzájárulásával cselekedett.

Abdel Hakim Belhadzs a Kadhafi elleni felkelés kitörése után a lázadók egyik katonai vezetője lett, ily módon együttműködött a Kadhafi-ellenes erőknek támogatást nyújtó NATO-val. Idén januárban bejelentette, hogy illegális kiadatásának megszervezése miatt bepereli az MI6 vezetőit.