Több mint száz pakisztáni katonát temetett maga alá egy lavina

Vágólapra másolva!
A pakisztáni indiai határon sodorta el a katonákat a lavina. A hadsereg szóvivője szerint a katasztrófában 30 pakisztáni katona életét vesztette.
Vágólapra másolva!

Lavina temetett maga alá százötven pakisztáni katonát az indiai határ mellett, a Siachen-gleccser közelében - jelentette szombaton több pakisztáni televíziócsatorna. A hadsereg szóvivője a News 5 televíziónak azt mondta, hogy 30 katona életét vesztette a lavinában. Több mint 100 katona továbbra is a hó alatt van, sorsukról egyelőre semmit se lehet tudni.

A pakisztáni hadsereg szóvivője az AFP hírügynökségnek azt mondta, száz katona tűnt el. Helikopterek, nyomkereső kutyák és katonák érkeztek a helyszínre a betemetett emberek kimentésére - közölte a hadsereg. A lavina egy biztonsági illetékes szerint egy zászlóalj körletét érte.

A Siachen-gleccser az India és Pakisztán által egyaránt magáénak követelt, megosztott Kasmír északi csücskében fekszik. Mindkét ország több száz katonát állomásoztat a térségben, akiknek el kell viselniük a fagyos időjárást, a magasságbetegséget és az időnként hónapokig tartó heves szélviharokat. A pakisztáni és indiai katonákat 6700 méter magasságig telepítették. 1984 óta rendszeresek közöttük a harcok.

A Siachen-gleccsert a világ legmagasabban fekvő harcmezejeként ismerik. Több katona halt meg a zord időjárás, mint a harcok következtében.