Rákapcsoltak a bombázással a szíriai kormányerők

Vágólapra másolva!
A fegyverszünet határidejének közeledtével felerősödtek a harcok Szíriában, és egyre többen menekülnek el az országból. Damaszkuszban közben többezres tüntetést tartottak Bassár el-Aszad elnök hívei szombaton.
Vágólapra másolva!

Huszonhét civil halt szombaton a szíriai hadsereg által indított hadműveletben az ország középső részén lévő Latamna városában - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A Hama tartománybeli Latamnában pénteken késő éjszakába nyúló heves harcok folytak a kormányhadsereg katonái és az úgynevezett Szíriai Szabad Hadseregben harcoló felkelők között. Délebbre, a Homsz tartománybeli Kuszeirban hárman haltak meg - köztük egy asszony a gyermekével.

A harcok annak ellenére nem szünetelnek Szíriában, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában felszólította a szíriai kormányt, hogy április 10-i határidővel szüntesse be a hadsereg és a nehézfegyverek bevetését a kormány ellen fellázadt szíriai városok ellen. A jogilag nem kötelező érvényű elnöki nyilatkozatban a BT felszólított továbbá minden érintett felet - köztük az ellenzéket -, hogy a kormánycsapatok kivonását követően 48 órán belül vessen véget az ellenségeskedés minden formájának.

Az OSDH adatai szerint a harcok csütörtökön 77, pénteken pedig 35 további halálos áldozatot követeltek, túlnyomórészt civileket.

A Szíriában hatalmon lévő Baasz párt megalakulásának 65. évfordulója alkalmából szombaton, Damaszkusz főterén több ezren tüntettek Bassár el-Aszad elnök mellett. A demonstrálók ünnepi hangulatban, hazafias énekek dallamára vonultak fel nemzeti színű, Aszadot és a Baasz pártot éltető, Izraelre halált követelő transzparensekkel.

A Sana hivatalos szíriai hírügynökség szerint több más szíriai város főterén is hasonló tüntetések voltak, amelyek kifejezésre juttatták "a szíriai nép, hadsereg és vezetők ellenállását az ország ellen szőtt összeesküvéssel, a külső beavatkozással szemben".

Mindeközben Törökország jelezte, hogy a szíriai menekültek áradata miatt az ENSZ segítségére lehet szüksége. A török külügyminiszter Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak jelezte, hogy megduplázódott a szíriai menekültek száma az óta, hogy Bassár el-Aszad elnök belegyezett az ENSZ és az Arab Liga béketervének a végrehajtásába. Sok menekült heves bombázásról számolt be. A BBC bejrúti tudósítója szerint a fegyverszünet határidejének közeledtével nem hogy csökkentek volna, hanem felerősödtek a harcok.