Nejlonzacskóval vallattak az orosz rendőrök

Vágólapra másolva!
Nejlonzacskót húztak a rendőrök az őrizetben lévő férfi fejére Kalinyingrádban, így kínozták és próbáltak vallomást kicsikarni - közölte szombaton a régió nyomozóhivatala. Oroszországban azután kezdték el kivizsgálni a rendőri túlkapásokat, hogy március elején egy férfi meghalt vallatás közben Kazanyban.
Vágólapra másolva!

Három rendőr előbb ütlegelte az őrizetbe vett 26 éves férfit, majd a zacskóval meg akarták fullasztani - olvasható a kalinyingrádi hatóság vizsgálati jelentésében. A férfinak sikerült elmenekülnie. A rendőrök ellen bűnügyi eljárás indult, de a feletteseiket is elbocsáthatják hivatalukból az eset miatt.

Oroszországban azután kezdték el feltárni a a rendőri túlkapásokat, hogy március elején kiderült, Tatárföld fővárosában, Kazanyban a rendőrségi kihallgatás közben brutálisan megkínoztak és megerőszakoltak egy 52 éves férfit, aki belehalt a kínzás okozta sérülésekbe.

A kazanyi eset után sorra derültek ki hasonló túlkapások Tatárföldön és más régiókban is. A hatóságok azzal védekeznek, hogy csak elszigetelt esetekről van szó. Az eddig feltárt ügyek azonban arra utalnak, hogy a rendőrségi kihallgatások során alkalmazott indokolatlanul erőszakos módszerek elterjedtek, ezért a központi nyomozóhivatal regionális szerveinél alaposan kivizsgálják az ilyen állampolgári panaszokat.

Civil szervezetek szerint az orosz rendőrség kötelékében dolgozó vizsgálótisztekre "felülről" nagy nyomás nehezedik, hogy a gyanúsítottakból vallomást csikarjanak ki, akár kényszervallatás alkalmazásával. A főnökök által kitűzött célok teljesítésétől sok beosztott előléptetése és pénzjutalma függ.