Kizárnák a hadseregből az Obamát cikiző tengerészgyalogost

Vágólapra másolva!
Facebook-profilján a parancsok megtagadására buzdított, valamint Barack Obamát nevetséges helyzetben ábrázoló fotókat tett közé egy amerikai tengerészgyalogos. A férfit a hadsereg egy bizottsága kitenné a tengerészgyalogságtól, ügyvédje szerint pedig őt is megilleti a szabad véleményalkotás joga, ha jelzi, hogy magánemberként, és nem katonaként szólalt meg.
Vágólapra másolva!

Kizárhatnak az amerikai hadseregből egy tengerészgyalogost, aki a Facebook-oldalán kritizálta Barack Obamát, az őrmester kizárására egy, a tengerészgyalogság által felállított bizottság tett javaslatot helyi idő szerint csütörtökön - közölte az amerikai AP hírügynökség. A döntés értelmében a 9 éve szolgáló Stein 4 hónappal a leszerelése előtt elveszítené a tengerészgyalogosi státusszal járó juttatásait.

Gary Steint többek között azon Facebook-bejegyzései miatt vizsgálták, amelyekben filmek plakátjaira montázsolta Obama fotóját. Ilyen mozi volt például a Jackass, az eredeti film szereplői őrült kaszkadőrtrükköket és sokszor gyomorforgató mutatványokat hajtanak végre, de Stein Obama fotóját tette a "The Incredibles", magyarul Hihetetlen család plakátjára is, a film címét pedig átírta The Horriblesre, ami magyarul nagyjából annyit tesz: A szörnyűek.

A vizsgálat szerint Stein a Facebook-profilján több olyan Obama-ellenes megjegyzést is tett, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy aláássák a fegyelmet a hadseregben, és könnyen befolyásolhatták a fiatal tengerészgyalogosokat. Stein néhány kommentjében azt írta, hogy nem fogja betartani a parancsokat, később ezt arra módosította, hogy nem fogja betartani a törvénytelen parancsokat.

Tilos a nyílt politikai állásfoglalás

Stein ügyvédjei szerint az őrmester semmi törvénybe ütközőt nem követett el, mert a Facebook-oldalán jelezte, hogy a bejegyzések nem egy tengerészgyalogostól, hanem Gary Steintől mint magánembertől származnak. Stein ügyvédje szerint a csütörtöki döntés egyelőre nem tekinthető az ügy lezárásának, mert szándékaik szerint magasabb plénum elé terjesztik az ügyet.

Az AP cikke szerint az amerikai hadsereg a XIX. század óta szabályozza a hadsereg tagjainak megszólalásait, a szabályok kiterjednek arra is, hogy tilos a nyilvánosság előtt kritizálni az amerikai hadsereg vezetését. E melett tilos nyílt politikai állásfoglalást tenni, tilos a médiában, vagy a katona tágabb környezetében valamely politikai párt ellen vagy mellett szólni, vagy bármilyen politikai eseményen kiállni valamely politikus mellett.

Stein ügyvédje szerint a hadsereg tagjainak is joguk van a szabad véleménynyilvánításra, amíg deklarálják, hogy nem az amerikai hadsereg véleményét képviselik, és mivel ezt Stein megtette, ezért nem zárható ki a tengerészgyalogságból. Az ügyvéd szerint Stein már csak azért sem büntethető, mert a tengerészgyalogosok többségének ki nem mondott véleményét képviselte a Facebookon.