Huszonöt évet kapott a halál kufáraként ismert orosz fegyverkereskedő

Vágólapra másolva!
A lehetséges legenyhébb büntetést szabta ki csütörtökön egy New York-i bíróság Viktor Butra, a világ talán legismertebb fegyverkereskedőjére, akit csak "a halál kufáraként emlegetnek", mert a harmadik világnak árusított fegyvereket. A Thaiföldön tőrbe csalt orosz férfit 2010-ben adták ki Amerikának. A 25 év börtön mellett hatalmas pénzbírságot is kapott első fokon.
Vágólapra másolva!

Huszonöt év börtönre és 15 millió dollár pénzbüntetésre ítélték New Yorkban Viktor But orosz fegyverkereskedőt. A "halál kufáraként" emlegetett egykori szovjet katonatiszt ezzel a lehetséges legenyhébb büntetést kapta. Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte a világ konfliktuszónáit fegyverekkel elárasztó férfira. A csütörtökön hozott, első fokú ítélet még nem jogerős.

Viktor Butot 2008-ban tartóztatták le Thaiföldön az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) fedett ügynökei, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. But megállapodott velük abban, hogy leszállít száz, vállról indítható rakétát és 5 ezer AK-47-es gépkarabélyt, de az üzlet megkötése után Bangkokban letartóztatták.

Hosszú huzavona után 2010-ben szállították át az Egyesült Államokba, ahol tavaly novemberben bűnösnek találták fegyverkereskedelem vádjában. Noha csak a "kolumbiai gerillákkal" kötött fiktív üzlet miatt ítélték el, az amerikai hatóságoknak tudomásuk van róla, hogy Viktor But a 90-es évektől a világ szinte összes konfliktusövezetébe, Afrikába, a Közel-Keletre, Afganisztánba nagy tételben szállított fegyvereket.

A 45 éves fegyverkereskedő becslések szerint 6 milliárd dolláros vagyont halmozott föl. A legalább négy idegen nyelven beszélő, magát egyszerű üzletembernek feltüntető orosz alakja ihlette a Nicolas Cage főszereplésével 2005-ben készült hollywoodi mozit, a Fegyverneppert.

But kiadatása miatt korábban hatalmas diplomáciai csatát vívott egymással az USA és Oroszország, mivel az orosz fegyverkereskedő valószínűleg ismeri az orosz titkosszolgálatok sötét ügyeit is. Ezért Oroszország minden eszközzel igyekezett megakadályozni, hogy a férfi amerikai kézre kerüljön, Thaiföld azonban végül Amerika kezére adta Butot.

Az orosz külügyminisztérium a csütörtöki ítélethozatal után közölte, hogy szerinte alaptalanul és részrehajlóan ítélték el Butot . A tárca közleménye szerint minden lehetséges politikai, diplomáciai és jogi eszközt bevetnek annak érdekében, hogy a férfi visszatérhessen Oroszországba, But ügye az orosz-amerikai tárgyalások egyik fő napirendi pontja marad (a Viktor But kiadatásáért folytatott diplomáciai harcról és a fegyverkereskedő életéről korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen).