Nyugdíjasok perlik Görögországot

Vágólapra másolva!
Két görög nyugdíjas pert indított a görög állam ellen, mert az ország adósságának átstrukturálása miatt több tízezer eurót veszítettek. A görög államcsőd elkerülése miatt végrehajtott kötvénycsere során a befektetők átlagosan befektetésük háromnegyedét veszítették el.
Vágólapra másolva!

Két görög pert indított az állam ellen az ország adósságának átstrukturálása kapcsán elszenvedett vesztességük miatt - közölték bírósági források pénteken. "Ez az első alkalom, hogy görög kötvénytulajdonosok beperelték az államot, követelve, hogy a bíróság mondja ki: a kormány alkotmányellenesen, törvénytelenül hozta döntését az adósságcseréről" - közölte a bíróság névtelenséget kérő tisztviselője.

A 76 éves özvegyasszony görög kötvényekben lévő befektetésének felét, mintegy 200 ezer eurót, a 77 éves nyugdíjas férfi pedig 4000 eurót vesztett. A görög nyugdíjasokat húsbavágóan érintette a második világháború óta páratlanul súlyos gazdasági válság, az utóbbi két esztendőben közel 25 százalékkal csökkent nyugdíjuk.

Egy 77 éves nyugdíjas gyógyszerész szerdán Athén központjában, az utcán lőtte fejbe magát, azt állítva, hogy kilátástalan anyagi helyzete kergette öngyilkosságba. Búcsúlevelében azt írta, inkább a halált választja, semmint hogy kukáznia kelljen.

Görögország az államcsőd elkerülése érdekében 177 milliárd euró értékű kötvényt cserélt újra, ami a kötvénytulajdonosok számára átlagosan befektetésük háromnegyedének elvesztését jelentette. A kötvénycsere miatt Németországban már több mint 100 helyi kötvénytulajdonos fordult bírósághoz.