Vietnami vette meg az USA legkisebb városát

Vágólapra másolva!
Vietnami tulajdonba kerül a magát az Egyesült Államok legkisebb városaként hirdető Buford. A csütörtöki árverésen a vevő 900 ezer dollárt (több mint kétszázmillió forint) ajánlott a településért, amelynek eddigi tulajdonosa az egyetlen lakosa.
Vágólapra másolva!

A Wyoming állam délkeleti csücskében fekvő Bufordot 1992-ben vette meg a tíz évvel korábban Los Angelesből odaköltöző Don Sammons - írja a Washington Post. A Time magazin tavaly nyári riportja szerint 2007-ig a fia is vele élt, és Sammons most éppen azért költözik el Coloradóba, hogy közelebb lehessen a fiához.

A vásárló összesen négy hektárt és rajta egy benzinkutat, egy vegyesboltot, egy több mint százéves iskolaépületet, egy faházat, egy garázst és egy három hálószobás házat kap a pénzéért. Kiléte nem ismert, mert bár az árverésen személyesen jelent meg, nem kívánt a sajtóban szerepelni. Kísérőjével együtt hétfőn érkezett az Egyesült Államokba, saját bevallása szerint életében először.

Rozetta Weston, a vevőt képviselő ingatlanügynökség munkatársa a Washington Postnak azt mondta, ügyfelük izgalmasnak tartja, hogy birtokolhat "egy darabka Amerikát". Azt azonban nem árulta el, hogy milyen tervei vannak új tulajdonával. A CNN szerint a licit 100 ezer dollárnál kezdődött, tucatnyian szálltak be a versenybe, az ár gyorsan ment fölfelé, míg végül leütötték a licitet.

"Nagyon jól éreztem itt magam. Remélhetőleg az új tulajdonos is élvezni fogja, ami nekem örömet jelentett - a hely egyediségét, a beszélgetést a környékbeli szomszédokkal -, és életben tudja tartani a történelmet" - mondta Sammons, a tudósítások szerint láthatóan elérzékenyülve.

Bufordot 1866-ban, a nyugati partot a keleti területek vasúthálózatával összekötő transzkontinentális vasút építése idején alapították. Fénykorában, mielőtt a vonalat máshová helyezték volna át, kétezer lakosa volt. Mellette halad el az azóta megépített, az országot átszelő 80-as autópálya. A környék több mint száz lakosa ma is a településen elhelyezett postafiókokba kapja a küldeményeit.

A Wikipédia gyűjtése szerint Bufordon kívül más hasonlóan kicsi - egyfős - települések is vannak az USA-ban.