Mérgezett tűvel akart gyilkolni egy észak-koreai disszidens

Vágólapra másolva!
Méregbe mártott tűvel akart meggyilkolni egy ismert dél-koreai politikai aktivistát egy észak-koreai férfi. Az "An" nevű disszidens végül nem tudta valóra váltani a tervét, négy év börtönbüntetésre ítélték Szöulban.
Vágólapra másolva!

Börtönbüntetésre ítélték azt az észak-koreai férfit, aki egy mérgezett hegyű tűvel akart meggyilkolni egy ismert dél-koreai aktivistát. Az észak-koreai disszidens négy évet kapott a szöuli bíróságtól. A célpontja Park Sang-hak, egy Észak-Korea ellenes aktivista volt, akinek szervezete léghajók segítségével a phenjani kommunista vezetés elleni propaganda-szórólapokat juttat el Észak-Koreába. A megbízó Észak-Korea vezetése lehetett - írja a BBC.

A férfi, akit a koreai lapok csak "An" néven emlegetnek, állítólag egykor egy észak-koreai katonai különítmény tagja volt, és a kilencvenes évek végén disszidált délre. 2011 szeptemberében tartóztatták le a negyvenes éveiben járó Ant.

A célpont, Park Sang-hak szerint An tavaly kapcsolatba lépett vele, és találkozót kért szeptember 3-ára. A dél-koreai hírszerzés azonban figyelmeztette a veszélyre.

Észak-Korea már korábban is próbált ügynököket bevetni ellenfelei meggyilkolására. 2010-ben két észak-koreai férfi került rács mögé, mert egy magas rangú észak-koreai disszidens meggyilkolását tervezték. A két férfi a bíróságon bevallotta, hogy disszidensnek álcázták magukat annak érdekében, hogy a célpontjuk közelébe jussanak.